Izvor: Radio 021, 13.Avg.2020, 12:22

"Čuvare kontejnera" zaustavila korona, ne patroliraju Novim Sadom

Radnici obezbeđenja koji su proteklih godina bili angažovani na čuvanju komunalne opreme, poznatiji kao "čuvari kontejnera", više ne patroliraju Novim Sadom, saznaje 021.rs.

Planirala je "Čistoća" da i u 2020. godini angažuje radnike obezbeđenja koji će čuvati komunalnu opremu, a koji od 2017. godine patroliraju gradskim ulicama u nameri da spreče uništavanje kontejnera, nelegalno odnošenje komunalnog otpada, nepropisnog ostavljanja smeća...

Iz budžeta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << grada izdvojen je i novac za tu namenu - 10 miliona dinara. Međutim, "čuvara kontejnera" na gradskim ulicama nema, jer nije zaključen novi ugovor.

Poslednji ugovor između "Čistoće" i kompanija koje su obavljale ovaj posao, "Ipon Security event" i "G4S Secure Solution", napravljen je prošlog proleća. Tada je komunalno preduzeće prihvatilo zajedničku ponudu kompanija, koje su rekle da njihovo angažovanje na godinu dana košta 9,9 miliona dinara, bez uračunatog poreza.

Tako je, najverovatnije, trebalo da bude i ove godine, ali se to nije dogodilo.

"Radnici obezbeđenja koji su bili angažovani u prethodnom periodu za rad u patrolama i obilaske kontejnerskih mesta trenutno ne obavljaju taj posao. Ugovor za pomenutu uslugu je istekao, a zbog vanredne situacije, u prethodnom periodu je ta javna nabavka stopirana", poručuju u "Čistoći" za 021.rs.

Ipak, na pitanje 021.rs da li će možda "Čistoća" sprovesti nabavku u narednom periodu, u preduzeću poručuju da, "budući da je nabavka u programu poslovanja za ovu godinu, ukoliko se steknu uslovi, moguće je da će posao biti ugovoren na jesen". 

U "Čistoći" su u nekoliko navrata naglašavali da su zadovoljni poslom koji obavljaju radnici obezbeđenja i da su oštećenja na javnoj imovini višestruko smanjena. Kako je rečeno za 021.rs u februaru ove godine, čuvari imaju u proseku 10 intervencija dnevno, a patroliraju 24 sata.

Vest o angažovanju radnika radi čuvanja komunalne opreme izazvala je veliko interesovanje javnosti. Od 2017. godine pa sve do danas, "Čistoća" je zaključila tri ugovora sa kompanijama, čija je vrednost oko 29,7 miliona dinara sa uračunatim porezom.

Iako za sada neće biti "krstarenja" novosadskim ulicama i sprečavanja skupljača sekundarnih sirovina da "otuđe" komunalni otpad, to ne znači da posla za firme koje su prethodnih godina dobijale ugovor za čuvanje komunalne opreme neće biti.

"Čistoća" je u julu dodelila posao fizičkog i tehničkog obezbeđenja imovine i objekata u preduzeću, firmama "Ipon bezbednost", "G4S secure solution" i "Ipon secure solutions", koje su dostavile zajedničku ponudu. Tako će "Čistoća" platiti više od 28,7 miliona dinara, sa uračunatim PDV-om, za obavljanje ove usluge u periodu od godinu dana.

Reportažu o jednom radnom danu "čuvara kontejnera" možete da pročitate na OVOM LINKU.

Autor: Zoran Strika - strika@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.