Crna Gora početkom juna otvara granice, državljani devet zemalja dobrodošli, Srbi (za sada) ne! Brnabić: Nećemo recipročne mere, ali ni crnogorske mafijaše

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Maj.2020, 19:47

Crna Gora početkom juna otvara granice, državljani devet zemalja dobrodošli, Srbi (za sada) ne! Brnabić: Nećemo recipročne mere, ali ni crnogorske mafijaše

Crnogorski premijer Duško Marković saopštio je danas da će Crna Gora, u skladu sa odgovarajućom procenom u vezi sa epidemijom korona virusa, u prvim danima juna otvoriti granice sa zemljama koje ispunjavaju kriterijume Instituta za javno zdravlje.

Marković je na pres konferenciji u Podgorici rekao da će kriterijum biti najmanje 25 obolelih na 100.000 stanovnika, prenosi RTCG.

U Beograd otputovalo 116 studenata iz Crne Gore

Besplatnim letom crnogorske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nacionalne aviokompanije "Montenegro Airlines", danas je 116 studenata iz Crne Gore otputovalo u Beograd.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova i rukovodilac Operativnog štaba za sprovođenje aktivnosti u vezi sa povratkom crnogorskih državljana, Dragan Pejanović, naveo je da je za odlazak u Srbiju prijavljeno oko 300 studenata, i za sutra najavio još jedan let "Montenegro airlinesa", kojim će još 116 studenata otputovati za Beograd, prenela je RTCG.

On je saopštio da je Operativni štab u saradnji sa Ministarstvom prosvete organizovao besplatan transfer studenata iz Crne Gore do Beograda, u skladu sa njihovim obavezama na univerzitetskim jedinicama u Srbiji.

Pejanović je podsetio da je današnji let četvrti besplatni let Montenegro airlinesa za Beograd od formiranja Operativnog štaba, kojim su se prevozili građani Crne Gore, ali i stranci, što potvrđuje, kaže, posvećenost Vlade Crne Gore povratku crnogorskih državljana iz inostranstva.

"Prioritet su svakako i crnogorski studenti koji su nosioci budućeg demokratskog i ekonomskog razvoja i prosperiteta Crne Gore", istakao je on.

Pejanović je studentima poželio srećan put i uspešan nastavak školovanja, uz želju da ostanu dostojni reprezenti onog najboljeg što Crna Gora ima i čime se ponosno može pohvaliti.

On je najavio da će Crna Gora 1. juna otvoriti granice sa Hrvatskom, Slovenijom, Austrijom, Nemačkom, Poljskom, Češkom, Mađarskom, Albanijom i Grčkom.

"Granice ćemo otvarati prema zemljama koje imaju sličan epidemiološki status. Nećemo tražiti posebna testiranja, svi će dobiti jasna uputstva šta ih očekuje u zemlji i koje propise moraju poštovati", rekao je premijer Crne Gore.

Marković je istakao da je Crna Gora dobila bitku sa korona virusom i postala prva "korona fri" država u Evropi.

Plan je da se od naredne sedmice otvore vrtići i bioskopi, a da početkom juna budu dozvoljena javna okupljanja do određenog broja ljudi.

Brnabić: Nećemo recipročne mere, ali ni mafijaše iz Crne Gore

Srbija neće zatvarati granice za crnogorske građane, kao što je to uradila Podgorica za građane Srbije, ali će biti zatvorena za crnogorske mafijaše i kriminalne klanove, poručila je večeras premijerka Ana Brnabić.

Srbija, kaže premijerka, neće uvoditi recipročne mere, ali je istakla da naši građani ne bi trebalo da idu tamo gde su nepoželjni.

Ona je za tv Pink rekla da su naši građani sada mogli da vide da su nepoželjni u Crnoj Gori, jer mi, kako je istakla, nismo lagali da ljudi umiru od gripa, a ne od korona virusa.

"Nastavićemo i dalje da se ponašamo odgovorno, i da govorimo istinu", rekla je premijerka , iako, kako je dodala, razlog za odluku Crne Gore da otvori granice za niz zemalja, ali ne i za Srbiju nije u epidemiji korona virusa i broju zaraženih.

Srbija, međutim, neće odgovarati recipročnim merama prema crnogorskim građanima.

"Nećemo sprečavati crnogorskim građanima da uđu u Srbiju, ali hoćemo kriminalcima i mafijaškim klanovima iz Crne Gore", rekla je Brnabić.

Ona je istakla da u borbi protiv kriminalaca nećemo imati milosti.

"Ovakav odnos crnogorskog premijera poslao je jasnu poruku građanima. Zamolila bih da građani ostaju u Srbiji i da ne idu tamo gde su Srbi nepoželjni", poručila je premijerka.

Dačić: Potez Crne Gore besmislen, sve gledaju kroz problem sa SPC

Odluka vlasti u Podgorici da zatvore granicu za državljane Srbije je smešan i besmislen čin, a imaće i direktne štetne posledice isključivo za građane Crno Gore, izjavio je danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Dačić je za "Blic", komentarišući potez koji su crnogorske vlasti objavile danas posle podne, rekao da vlada Mila Đukanovića „namerno nije stavila Srbiju na listu država čiji građani mogu slobodno da uđu na prostor Crne Gore“.

"To pokazuje njihov odnos prema Srbiji. Ako građani Srbije mogu slobodno u Mađarsku, Grčku, Bugarsku, zašto ne bi mogli i u Crnu Goru? Zaista smešno i pokazuje do kog je nivoa došla državna politika Crne Gore. Oni povlače poteze koji su na sopstvenu štetu i koji su porazni za njihove građane", ističe Dačić.

Dodik: Zatvaranjem granice bi da reše problem sa srpskom zajednicom

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ocenio je večeras da odluku Crne Gore vidi kao pokušaj i kalkulaciju vlasti u Podgorici da zatvaranjem granice olakša rešavanje problema sa srpskom zajednicom u toj zemlji.

"Ne može se oteti utisku da iza takve odluke verovatno stoji nastojanje da se neka politička pitanja reše unutar same Crne Gore", rekao je Dodik za Pink tv.

Crna Gora ovom odlukom pokazuje, ističe Dodik, negativan odnos prema srpskoj zajednici I SPC, što može da govori samo o panici te vlasti, tog režima koji kalkuliše da mu se zatvaranjem granice olakšava rešavanje tog problema.

On navodi da je crnogorska vlast zapravo rekla da joj "ne trebaju turisti iz Srbije".

"A koje će onda turiste imati? Crnogorska vlast je time poslala i poruku gde treba da idu naši građani kao turisti i gde da ostave svoje pare", poručuje šef srpske diplomatije.

Na pitanje koje on razloge vidi kao presudne za ovakvu odluku Podgorice, Dačić kaže da su to svakako politički razlozi.

"Kada je o nama reč, mi smo doneli odluku o otvaranju granica i građani Crne Gore mogu nesmetano da uđu u Srbiju bez problema i ograničenja. To je odnos Srbije, a eto kakav je odnos Crne Gore. Oni sve gledaju kroz problem koji imaju sa Srpskom crkvom, odnosno Mitropolijom i što se toliko naroda deklariše kao Srbi ili vernici SPC. Jednostavno, očito imaju problem sa srpskim narodom", ističe Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija za sada neće upućivati protestnu notu Crnoj Gori.

"Umesto da se trude da privuku turiste, oni neće da puste slobodan protok ljudi. Ne znam šta građani Crne Gore o svemu ovome misle, posebno oni na primorju. I posle ovog smešnog poteza vlasti u Podgorici, mi ostajemo pri našoj odluci da građani Crne Gore mogu u Srbiju", kazao je Dačić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Crna Gora otvara granice početkom juna za neke zemlje, Srbija nije na spisku

Izvor: Radio 021, 25.Maj.2020

Crnogorski premijer Duško Marković saopštio je danas da će Crna Gora, u skladu sa odgovarajućom procenom u vezi sa epidemijom korona virusa, u prvim danima juna otvoriti granice sa zemljama koje ispunjavaju kriterijume Instituta za javno zdravlje...On je najavio da će Crna Gora 1. juna otvoriti...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.