Četvrtina Subotičana vakcinisana sa obe doze, imunizacija se nastavlja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2021, 09:03

Četvrtina Subotičana vakcinisana sa obe doze, imunizacija se nastavlja

Jedna četvrtina odraslog stanovništva u Subotici je do sada primilo obe doze neke od vakcina protiv korona virusa. Imunizacija se odvija bez prekida, kako na punktovima za vakcinaciju, tako i na terenu.

Od početka imunizacija u Subotici je podeljeno blizu 70 hiljada doza svih vrsta vakcina. Obe doze je do sada primilo blizu 33 hiljade građana, odnosno u procentima to znači oko 25 odsto odraslog stanovništva. U Subotici su trenutno operativne sve četiri vakcine, paralelno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se odvija vakcinacija prvom i drugom dozom, kao i imunizacija građana koji se na punktovima za vakcinaciju pojavljuju bez predhodne registracije. Interesovanje je i dalje veliko.

"Prvo ta lagodnost da ne morate da se prijavljujete, drugo taj poklon od 3 hiljade, da ga tako nazovem, motivisao je mnoge, a i približavaju se godišnji odmori i verovatno neophodnost tih potvrda o vakcinaciji iziskuje i dalje interesovanje sve veće. Zaista su nam punktovi svaki dan puni. Kažem, trenutno radimo Sinofarm i Fajzer kao prve doze, bez zakazivanja, i lepo se ljudi odazivaju”, objašnjava Ivanka Beoković, direktorica Doma zdravlja Subotica.

Kada govorimo o Severnobačkom upravnom okrugu, a to su pored Subotice opštine Bačka Topola i Mali Iđoš, svaka treća osoba je primila barem prvu dozu vakcine. Za postizanje kolektivnog imuniteta procenat mora biti veći od toga.

"Trideset pet odsto je lep procenat, međutim trebalo bi barem 50 odsto, odnosno svaka druga osoba da primi vakcinu. Ako tome dodamo i osobe koje su preležale ovu bolest i imaju neki prirodni imunitet koliko-toliko, barem nekoliko meseci, tu možemo doći blizu tih 70 odsto, kada već možemo da govorimo o postojanju određenog kolektivnog imuniteta. Jako je važno postići kolektivni imunitet, jer će samo na taj način doći do prestanka epidemije Kovid-19, i tada će se život vratiti u normalu kao što je bio pre pandemije”, ističe dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica.

Mobilne ekipe Doma zdravlja u Subotici nastavljaju obilazak okolnih naselja. Danas su bili u Starom Žedniku, a sutra u Kelebiji. Pored toga se na tertoriji grada odvija i vakcinisanje nepokretnih, ležećih pacijenata i to sa drugom dozom neke od raspoloživih vakcina.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.