ČUVENO VINO VIŠE NIKO NE PIJE: Korona snažno srušila prodaju vina, gazde trpe ogromnu štetu

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jul.2020, 08:31

ČUVENO VINO VIŠE NIKO NE PIJE: Korona snažno srušila prodaju vina, gazde trpe ogromnu štetu

Pijemont je poznat po tartufima, razvijenoj poljoprivredi i kvalitetnim vinima.

Pijemont, drugi region u Italiji po ukupnom broju zaraženih korona virusom, posle zdravstvenih suočava se i sa ekonomskim posledicama pandemije, a vinarije u tom regionu, prema proceni udruženja Koldireti, trpe štetu između 60 i 80 odsto zbog višemesečnih restriktivnih mera.

Posle višegodišnjeg trenda rasta broja turista, Pijemont, poznat po tartufima, razvijenoj poljoprivredi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i kvalitetnim vinima, ove godine suočava se sa krizom zbog tromesečne blokade, a po otvaranju granica početkom juna za dolaske iz zemalja EU - sa manjim brojem posetilaca nego u istom periodu ranijih godina.

Iz jedne vinarije u naselju Monforte d'Alba, poznatom po vinu barolo, rekli su da od ukupne prodaje vina - oko 70 odsto čini izvoz, i da zbog višemesečnih restriktivnih mera trpe veliku štetu.

Najbrojniji turisti i kupci vina van Evropske unije (EU) godinama dolaze iz SAD zbog čega su ove sezone proizvođači i ugostitelji u Pijemontu zabrinuti, jer ta zemlja nije na spisku država za koje EU otvara granice početkom jula.

Zbog želje za povratkom u normalu i straha od ponovnog zatvaranja zbog virusa Covid-19, restorani i kafići uglavnom slede smernice za sprečavanje širenja virusa - stolovi su na većoj razdaljini nego pre pandemije, umesto papirnih dostupni su onlajn jelovnici koji se mogu pregledati na mobilnom telefonu, a ugostitelji nose zaštitne maske.

Pijemont sa oko 4,3 miliona stanovnika drugi je italijanski region po ukupnom broju zaraženih korona virusom (više od 31.000) od početka krize posle Lombardije (oko 98.000), sa kojom se graniči.

Italija je prva evropska država koja je početkom marta uvela stroge mere karantina na celoj teritoriji, a postepenim ublažavanjem mera i pokretanjem poslovnih aktivnosti iz blokade je izašla posle tri meseca.

Ona je ujedno i četvrta zemlja u svetu po broju žrtava tog virusa, posle SAD, Brazila i Velike Britanije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.