CURI VAM IZ NOSA, BOLI VAS GRLO - korona, prehlada ili grip? Srpska lekarka objasnila kako da utvrdite o čemu se radi

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Sep.2021, 16:34

CURI VAM IZ NOSA, BOLI VAS GRLO - korona, prehlada ili grip? Srpska lekarka objasnila kako da utvrdite o čemu se radi

Dr Milović do detalja analizirala simptome

Još jedna virusna epidemija je aktuelna, reč je o sezonskoj prehladi i gripu, koji imaju slične simptome kao koronavirus. Oba virusa su zarazna i izazivaju respiratorne bolesti. Kako da razlikujemo simptome gripa, prehlade i koronavirusa? O tome je za Televiziju Prva govorila Dragana Milović, lekarka iz Doma zdravlja Voždovac.

- Može da se napravi razlika, ali jeste teže jer se i kod prehlade i kod gripa i kod kovida >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << radi o infekciji respiratornih puteva i virusnoj infekciji. Ono što je zajedničko za njih je da su infektivne i da se prenose kapljičnim putem. Kod prehlade su blaži oblici, vrlo brzo se pojave simptomi i traju oko sedam dana. Kod gripa oni se javljaju burno i naglo, bolest ide sa visokom temperaturom, bolovima u mišićima, gubljenja apetita, glavoboljom - kaže dr Dragana Milović.

Ona ističe da grip može da daje komplikacije, ali su mnogo ređe.

- Koronavirus se javlja u roku od 14 dana nakon kontakta, a grip nakon samo dva-tri dana od kontakta. Kovid kreće sa blagim simptomima ili bez simptoma, ali oni potom dovode do teže kliničke slike i mogućeg smrtnog ishoda - dodaje ona.

 Doktorka naglašava da se treba vakcinisati i protiv korone i protiv gripa bez straha od kontraindikacija.

- Ne postoji kontraindikacija, treba se vakcinisati i protiv sezonskog gripa i protiv kovida. Sve mutacije se dešavaju zato što virus kada uđe kod nevakcinisane osobe, on mutira. Jako je bitna vakcinacija jer je kod vakcinisanih klinička slika lakša - kaže doktorka Milović.

Lekari na osnovu iskustva određuju imaju li posla sa sezonskim gripom ili koronavirusom.

- Ne postoji posebno odeljenje za osobe zaražene gripom, postoji trijaža. Postoje dve ambulante što se tiče opštine Voždovac, dve kovid ambulante. Svi ostali dolaze u ambulante kod izabranog lekara. Javljaju se izabranom lekaru, on pregleda i uputi na dalju dijagnostiku - laboratorija, rendgen pluća i tek kada se utvrdi prisustvo virusa oni se šalju u kovid ambulantu - zaključuje dr Dragana.
Pogledaj vesti o: Coronavirus,   Grip

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.