U Kliničkom centru Niš hospitalizovano 380, virus potvrđen kod 152 osobe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jul.2020, 06:25

U Kliničkom centru Niš hospitalizovano 380, virus potvrđen kod 152 osobe

U kovid objektima Kliničkog centra Niš smešteno je ukupno 380 pacijenata, od kojih je kod 152 potvrđen virus korona, 18 je priključeno na respiratore, a jedna osoba sa potvrđenim virusom kovid-19 je preminula, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

Među pacijentima kod kojih je potvrđen virus korona je i troje dece koja su u stabilnom stanju.

U Zdravstvenom centru Leskovac u kovid bolnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << hospitalizovano je 155 pacijenata, od čega je kod 34 potvrđen virus, dok je u četiri kovid bolnice u Vranju hospitalizovano 175 pacijenata, od čega je kod 93 potvrđeno prisustvo virusa korona.

U zdravstvenom centru Surdulica, u kovid bolnici trenutno je hospitalizovano 60 pacijenata, od čega je kod 38 potvrđeno prisustvo virusa Covid -19.

Broj novih pacijenata u niškoj bolnici stagnira

Već nedelju dana se u Kliničkom centru Niš broj novih prijema pacijenata, kod kojih se sumnja ili je potvrđena korona, kreće između 40 i 45 prijema dnevno.

To epidemiolog doktor Nikola Milenković ocenjuje kao period stagnacije, pišu "Južne vesti".

Virus korona je i dalje među nama, a niški Klinički centar već nedelju dana ne beleži drastično veći broj pacijenata, pa se kako kaže Milenković, i prijem i otpust pacijenata vrti oko istih brojeva.

"Neki pacijenti se ne vraćaju odmah kući, već idu u zdravstvenu ustanovu u svom gradu ili opštini, u bolnice za lakše pacijente," kaže dr Milenković.

Ove informacije još više raduju, navode "Južne vesti", ako se zna da prema Klinikom centru Niš ne gravitiraju samo Nišlije i meštani južne, već i istočne Srbije, pa i Pomoravlja, sa Kosova, a ima i pacijenata iz Sandžaka.

Gradski štab Niša: Situacija ne dozvoljava opuštanje

Gradski štab za vanredne situacije analizirao je danas aktuelnu situaciju u Nišu i, na osnovu medicinskih pokazatelja i ocene epidemiologa, zaključio da je trenutna situacija u gradu takva da ne dozvoljava opuštanje, posebno kada je poštovanje svih obaveznih mera zaštite i prevencije širenja epidemije u pitanju.

Na sednici Štaba, kako je saopšteno, ocenjeno je da Klinički centar u ovom trenutku raspolaže dovoljnim kadrovskim, tehničkim, zaštitnim i smeštajnim kapacitetima za zbrinjavanje i adekvatno lečenje povećanog broja pacijenata.

Međutim, kako navode, mora se raditi i na obezbeđenju novih smeštajnih kapaciteta u Nišu i okolnim mestima, kako bi se smanjio pritisak na sam Klinički centar koji, u ovom trenutku, zbrinjava pacijente iz čitave južne i istočne i dela centralne Srbije.

Kada je u pitanju pojava rizičnog okupljanja velikog broja mladih na nišavskom keju i u parkovima u večernjim satima, na Štabu je odlučeno da se pre svega radi na edukaciji i upozoravanju o štetnosti takvog ponašanja.

Ekipe lekara i psihologa Studentske poliklinike i Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika, potpomognute volonterima, već su počele edukativne razgovore sa mladima na keju i sa tom aktivnošću nastaviće se i narednih večeri.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.