Bojevo gađanje i borbena obuka na helikopterima Mi-35M

Izvor: TangoSix.rs, 06.Apr.2020, 10:01

Bojevo gađanje i borbena obuka na helikopterima Mi-35M

Uprkos vanrednom stanju koje je proglašeno zbog Korona virusa, u jedinicama Vojske Srbije odvijaju se aktivnosti vezane za obuku i uvežbavanje. Jedna od tih jedinica je i 714. protivoklopna helikopterska eskadrila (pohe) “Senke“, 98. vazduhoplovne brigade koja je juče desantno-jurišnim helikopterima Mi-35M (vojna službena oznaka HB-47) izvela bojevo >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << gađanje protivoklopnim raketama 9M120 “Ataka“ kao i dejstva topom GŠ-23L 23 milimetra.
Događaju su između ostalih prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin, pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-major Duško Žarković i komandant 98. vazduhoplovne brigade pukovnik Zoran Prodanović.
Komandant 714. pohe potpukovnik Dobrosav Drndarević / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije Prema rečima komandanta 714. protivoklopne helikopterske eskadrile potpukovnika Dobrosava Drndarevića danas su se posade Mi-35 obučavale za dejstva s vođenim raketama.
– Prelep je osećaj dejstvovati jednom takvom raketom, čak i u teškim vremenskim uslovima, kakvi su bili danas, ali pokazalo se da raketa ispunjava sve naše zahteve – rekao je potpukovnik Drndarević i dodao da se uporedo s ovom obukom realizuje i obuka u noćnim uslovima.
Posade i tehnički sastav eskadrile ovih dana sprovodi svoje aktivnosti na aerodromu “Morava“ kao i vojnom kompleksu “Pasuljanske livade“ a tom prilikom se po ciljevima na zemlji osim protivoklopnim raketama i topom vrši i nevođenim raketnim zrnima (S-8KOM kalibra 80 mm, prim. autora).
Obuka u noćnim uslovima / Foto: Vojska Srbije Kako je navedeno cilj ove aktivnosti bila je provera posada za realizaciju borbenih zadataka u svim uslovima i unapređenje obučenosti za široki spektar zadataka. Takođe, napomenuto je i da su pripadnici inžinjerskog bataljona iz sastava RV i PVO za potrebe izvršenja navedenih operacija, prilagodili deo vojnog kompleksa “Pasuljanske livade“ kako bi se na samom poligonu omogućilo poletanje i sletanje helikoptera kao i da se vrši njihovo naoružavanje.
Četiri Mi-35M isporučena su Srbiji početkom decembra prošle godine, kratko vreme nalazili su se u vojnoj vazduhoplovnoj bazi “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici, nakon sklapanja i kontrolnih letova preleteli su na aerodrom “Narednik-pilot Mihajlo Petrović“ u Nišu da bi zatim početkom marta ove godine prebazirali na matični aerodrom “Morava“ u Lađevcima.

The post Bojevo gađanje i borbena obuka na helikopterima Mi-35M appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.