Blančet: Dan izbeglica, prilika za refleksiju o neizvesnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jun.2021, 15:11

Blančet: Dan izbeglica, prilika za refleksiju o neizvesnosti

Ovogodišnji Svetski dan izbeglica, koji se obeležava u jeku pandemije korona virusa, pruža priliku za refleksiju o neizvesnosti sa kojom su suočeni oni koji su prinuđeni da napuste svoje domove, ukazala je danas Kejt Blančet, australijska glumica, dobitnica Oskara i ambasadorka dobre volje Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR).

"Bili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << smo prinuđeni tokom pandemije da se suočimo sa osećajem neizvesnosti, a to je osećanje s kojim živi većina izbeglica, iz godine u godinu", podsetila je Kejt Blančet u intervju za agenciju Rojters.

Ona je potvrdila da je u svojstvu ambasadorke dobre volje UNHCR putovala u Liban, Jordan i Bangladeš i da je o izbegličkoj krizi kroz koju prolaze žitelji tih zemalja izvestila Savet bezbednosti UN.

"Mislim da Svetski dan izbeglica (20. jun) nije mogao da se dogodi u boljem trenutku, jer sada zaista možemo da razmislimo o tome kako da zajednički izgradimo snažniji, sigurniji i humaniji svet i da potvrdimo da je inkluzija super-moć nas ljudi", zaključila je Kejt Blančet.

U svetu je trenutno oko 82,4 miliona ljudi prinuđeno da živi van svojih domova i da ima status izbeglih i raseljenih lica, što je više nego ikada ranije, izjavila je sinoć šefica Predstavništva Visokog komesarijata za izbeglice (UNHCR) u Srbiji Frančeska Boneli.

Na skupu posvećenom Svetskom danu izbeglica koji je organizovao Beogradski centar za ljudska prava i deo je projekta Podrška izbeglicama i tražiocima azila u Srbiji koji se sprovodi uz podršku Kancelarije UNHCR, ona je navela da iza svakog ovog broja stoji konkretan čovek, jedna ljudska priča, jedan život.

Bonelijeva je konstatovala da u Srbiji postoji dobar pravni okvir kada je reč o rešavanju pitanja izbeglih i tražilaca azila, koji daje dobre smernice za delovanje, ali zahteva i primenu u praksi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.