Bangladeš proizveo generičku verziju remdesivira

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Maj.2020, 11:41

Bangladeš proizveo generičku verziju remdesivira

Bangladeška farmaceutska kuća "Beksimko" prva je u svetu proizvela generičku verziju leka remdesivir, koji se može koristiti za lečenje korona virusa.

Razvijen u američkoj kompaniji "Džajlid sajensiz", remdesivir je isprva osmišljen kao lek protiv ebole, a deluje tako što napada enzim koji je virusu potreban za razmnožavanje unutar ljudskih ćelija.

Kako navodi BBC, nedavno kliničko ispitivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u SAD pokazalo je da remdesivir skraćuje period oporavka obolelih od COVID-19, ali da ne donosi značajno poboljšanje u smanjenju stope smrtnosti, pa stručnjaci upozoravaju da ga ne treba smatrati "čarobnim lekom" protiv korona virusa.

Međutim, budući da još ne postoji dokazano efikasan lek protiv COVID-19, mnoge zemlje su spremne da isprobaju remdesivir, a prema nepotvrđenim izveštajima, "Beksimko" će i u Indiji i Pakistanu verovatno pronaći partnere za proizvodnju ovog leka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.