BRAZILSKI SOJ KORONE NA PRAGU SRBIJE? Doktorka Jovanović otkrila da li ima prostora za strah

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Apr.2021, 15:18

BRAZILSKI SOJ KORONE NA PRAGU SRBIJE? Doktorka Jovanović otkrila da li ima prostora za strah

Brazilski soj korona virusa još uvek nije potvrđen u Srbiji

U Srbiji nije laboratorijski potvrđeno prisustvo brazilskog soja, kaže virusolog prof. dr Tanja Jovanović, profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu, koja je u laboratoriji ove ustanove sa svojim timom ustanovila prisustvo britanskog soja u našoj zemlji početkom godine.

Međutim, dr Jovanović dodaje da je vrlo verovatno da će brazilska >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << varijanta u nekom trenutku doći i kod nas, obzirom da je već prisutna u Evropi.

- Brazilski soj, isto kao i britanski, ima mutacije koje se nalaze u okviru šiljka, odnosno S proteina, koji se nalazi na površini virusne čestice i koji zapravo omogućava virusu da se pripoji za ćeliju i uđe u nju. On ima i jednu mutaciju koja se nalazi u okviru regiona koji je važan za terapiju monoklonskim antitelima, a isto tako za efikasnost vakcinacije, tako da verovatno malo smanjuje efikasnost vakcina. To, međutim, ne znači da vakcina nije efikasna. Zadržana je njena efikasnost u sprečavanju teških formi bolesti, sprečavanju hospitalizacije i potrebe za intenzivnom negom - kaže dr Jovanović i dodaje da nema razloga za strah čak i ako se ovaj brazilski soj pojavi kod nas.

Ipak, kako navodi, ta varijanta virusa se "intenzivno prati, jer ako dođe do još nekih mutacija, može dovesti u pitanje i težinu kliničke slike, terapiju, a i efikasnost vakcina".

- Pretpostavlja se da ima veću infektivnost, ali još nisu gotove studije. Još uvek nije dokazana ni veća smrtnost što ne znači da u nekom trenutku neće biti - kaže dr Jovanović i dodaje da se kod nas i dalje registruje britaski soj kao dominantna varijanta virusa.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.