BITI POZITIVAN NIJE KRAJ Dr Milošević otkriva kako možete imati s*ks sa partnerima koji su HIV NEGATIVNI

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Dec.2020, 17:21

BITI POZITIVAN NIJE KRAJ Dr Milošević otkriva kako možete imati s*ks sa partnerima koji su HIV NEGATIVNI

Pacijenti koji žive sa HIV-om su u uslovima epidemije korona virusa u jednoj vrsti svojevrsnog zapećka.

- Manje se priča o trudnicama koje žive sa HIV-om, korona je dovela u situaciju da maltene samo o njoj i pričamo, dok nažalost ostale bolesti svakako idu svojim tokom - kaže ginekolog iz GAK "Narodni front" dr Vanja Milošević za portal SrbijaDanas.

Kako on navodi, svakom je svoja bolest najteža, i moguće je da se osećaju i zanemarenim. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

- Kada je HIV/AIDS u pitanju, pošto je to isto pitanja stanja imunog sistema, i tu smo imali puno nerazumevanja, prema pacijentima koji žive sa ovim virusom – navodi doktor Milošević.

Prema njegovim rečima GAK "Narodni front" je i u uslovima epidemije nesmetano funkcionisao i prilagodio svoj rad aktuelnim uslovima.

- Naša klinika je bila i još je uvek referentna ustanova za pacijentkinje koje žive sa HIV-om. Osim tog žigosanja sredine i anatemisanja, i osećaja krivice koja se evidentno javlja, suočavamo se sa problemom zaštite ploda, što je najbitnije, ali i kako da zdravo i sigurno funkcioniše majka u vezi sa plodom – objašnjava doktor za naš portal.

Dodatno je ukazao na to da se pacijenti savetuju na koji način da u bračnim i partnerskim odnosima, u kojima je jedan partner inficiran HIV-om, budu zaštićeni.

- Naši zaključci o 20 pacijentkinja koje smo imali u tokom prethodne tri godine je da su iskustva pozitivna. Rađala su se deca koja nisu HIV pozitivna iako su majke bile. Tu placenta, onaj čudesan organ za koji ja tvrdim da je najveći zaštitnik svih žena u trudnoći odradio svoj posao barijere koja ne dozvoljava prenos virus sa majke na plod – kaže doktor Milošević.

On je objasnio da se tokom epidemije korona virusa pokazalo da je placenta, i kada je korona u pitanju, toliko moćna da su izgledi da korona virus prodre u plod gotovo minimalni.

- Posteljica može da na izvestan način zadrži od prodora u plod. Iako kažemo da je trudnoća pad imunog sistema, pa bi sve žene trebalo da budu dodatno ugrožene i uplašene, u praksi se pokazalo drugačije - rekao je doktor i dodao:

- Dešava se nesto sasvim suprotno, da smo imali, na prstima jedne ruke slučajeve kada su u pitanju AIDS i korona, da su žene imale težu kliničku sliku. U trudoći uglavnom, na svu sreću, ta simptomatologija nije klinički izražena. To su uglavnom blaži simptomi.

Doktor Milošević je ukazao da za tretiranje HIV/AIDS-a kao i ranije važe ista pravila: čuvanje, preporuka korišćenja prezervativa i redovne kontrole. 

Sa razvojem medicine dostupni su antiretrovirusni lekovi koji suzbijanu prisustvo HIV virusa u krvi pri čemu je količina virusa u krvi toliko mala da se smatra nedetktabilnom, ali je ipak potrebno koristit kondom prema zvaničnim preporuka lekara i Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

- To je sada pitanje lične odgovornosti, ono što mi kao struka moramo da savetuejmo građanima jeste obavezna upotreba prezervativa tokom seksualnog kontakta u slučaju da je jedan od partnera pozitivitan na HIV virus. Prezervativ nije samo mehanička barijera, eto sada kada prčamo o HIV-u i o kovidu, nego je i zaštita od neželjenih trudnoća – kaže doktor Milošević.

Ginekolog Milošević zaključio je pozivanjem građana na odgovornost prema sebi u prema drugima u uslovima epidemije korona virusa, ali i pozvao sve građane da ne dovode sebe u situacije da moraju da prekinu neželjenu trudnoću abortusom je koji je posledica nezaštićenih odnosa.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.