BAHATE SE DOK BROJIMO MRTVE: Organizatore korona žurki u Srbiji čeka višegodišnja robija

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Mar.2021, 09:13

BAHATE SE DOK BROJIMO MRTVE: Organizatore korona žurki u Srbiji čeka višegodišnja robija

Pored ilegalnih masovnih okupljanja u ugostiteljskim objektima, sve češći problem u Srbiji su i privatne, tajne žurke po stanovima i iznajmljenim vikendicama.

Međutim, neodgovorni organizatori ovakvih događaja - na kojima se mladi zaražavaju, a onda koronavirus prenose starijim članovima svoje porodice - ne rizikuju samo novčane kazne već i kaznu zatvora do tri godine!

Naime, dok svakog dana brojimo dvocifreni broj mrtvih, a zdravstveni radnici se već godinu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dana preznojavaju u skafanderima u crvenim zonama, bahati pojedinci iznajmljuju kuće i vikendice na obodima gradova širom Srbije. Do njih se, kako saznajemo, dolazi samo po preporuci, a ulaz se naplaćuje 200 ili 300 dinara. Prema izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, za organizatore žurki sa više od pet osoba predviđena je kazna od 50.000 do 150.000 dinara. U slučaju masovnog okupljanja podležu i odredbama Krivičnog zakonika kojim su, za nepostupanje po zdravstvenim propisima, predviđene novčane kazne ili kazna zatvora do tri godine. Ukoliko ne postoji ugovor o zakupu kuće ili vikendice, vlasnici će platiti i kaznu od 500.000 do milion i po dinara. U slučaju da postoji ugovor, predviđene kazne će snositi organizatori.

S druge strane, komunalna milicija u Beogradu i dalje ima pune ruke posla s korona žurkama u lokalima, pa je tako juče oko 10 sati zatvoren poznati lokal u Ulici Žorža Klemansoa.

- Na žurki smo zatekli 65 ljudi. Ispraznili smo prostor, podneli prijavu i zatvorili objekat. Međutim, kada smo ušli, svi posetioci su stavili maske, pa im nismo mogli pisati prijave po tom osnovu - kaže Ivan Divac, načelnik komunalne milicije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.