Austrijski ministri: Dve strane same moraju pronaći rešenje; Edštadler: Proširenje na Zapadni Balkan pitanje prosperiteta EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Maj.2020, 02:43

Austrijski ministri: Dve strane same moraju pronaći rešenje; Edštadler: Proširenje na Zapadni Balkan pitanje prosperiteta EU

Bez stabilnosti u jugoistočnoj Evropi nema stabilnosti u centralnoj Evropi, istakli su danas u Prištini, na kraju posete zapadnobalkanskom regionu, posle Tirane i Beograda, ministar inostranih poslova Austrije Aleksander Šalenberg i ministar za evropska pitanja Karoline Edštadler.

Na pitanje prištinskih novinara da li veruje da će Beograd i Priština još u ovoj godini postići sporazum i da li bi rešenje mogla biti razmena teritorija, Šalenberg je rekao da bi dogovor u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ovoj godini svakako podrzala međunarodna zajednica, ali da dve strane same moraju pronaći rešenje.

„Moguća razmena teritorija je uvek škakljiva, ali i o tom pitanju se mora odluka doneti u regionu, a ne u Beču ili Helsinkiju“, poručio je on.

Šalenberg i Edštadler sastali su se sa članovima prištinske vlade Glaukom Konjufcom i Bljerimom Rekom na aerodromu, gde su potpisali i sporazum o finansijskoj podršci kosovskoj vladi u borbi protiv korona virusa.

Taj sporazum predviđa da Austrija stavi na raspolaganje 250.000 evra hitne pomoći za lokalnu borbu protiv pandemije.

Primenu i koordinaciju projekta pomoći preuzeće Agencija za razvojnu pomoć Austrije (ADA).

Šalenberg je istakao da se raduje da Austrija i u vreme korona virusa može pokazati solidarnost sa Prištinom, dodajući da i iz samog regiona moraju doći signali da je na regionalnom nivou moguća saradnja.

S tim u vezi su Šalenberg i Edštadler podvukli da očekuju da, čim u Prištini bude ponovo postojala vlada i u Srbiji budu održani parlamentarni izbori, ponovo započne dijalog.

„Posebno u vreme pandemije bi zemlje regiona trebalo da znaju da moraju da razgovaraju, da imaju partnerske i dobrosusedske odnose“, ukazali su oni.

Edštadler je uputila i poruku da su potrebni dalji napori u zemljama regiona u približavanju EU, a njenoj srpskoj resornoj koleginici Jadranki Joksimović je, kako je prenela, rekla da postoji velika potreba za daljim reformama, navodeći kao primere nezavisnost pravosuđa i slobodu medija.

Po povratku u Beč Edštadler i Šalenberg moraće da se podvrgnu testu na korona virus, i da odu u kućni karantin do negativnog rezultata testa, jer je u Austriji i dalje na snazi takva uredba.

Edštadler: Proširenje na Zapadni Balkan pitanje prosperiteta EU

Proširenje EU na Zapadni Balkan je važno za Uniju jer je to i pitanje bezbednosti i prosperiteta EU, izjavila je danas ministarka Austrije za Evropsku uniju i ustavna pitanja Karolin Edštadler, uz ocenu da otvaranje pregovora o pristupanju EU sa Albanijom i Severnom Makedonijom treba da Srbiji da novi podstrek i zamah u njenom pregovaračkom procesu.

"EU je tu, sada Srbija ima zadatak da napravi dalje korake ka približavanju, a Austrija je tu da podrži taj put uključujući sve reforme, pa i u oblasti pravosuđa, pravne države i medija", rekla je Edštadlerova u Beogradu na ceremoniji primopredaje humanitarne pomoći Austrije Crvenom krstu Srbije za suzbijanje posledica epidemije korona virusa.

Na ceremoniji, kojoj su prisustvovali i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministarka za evropske integracije Jadranke Joksumović, ona je istakla da su Srbija, EU i Austrija partneri, što se pokazalo i kada je Austrija uputila pomoć Srbiji posle poplava iz 2014.godine, kao pomoć u jačanju zdravstvenog sistema.

Ona je navela da posle pandemije koja je pogodila sve zemlje, svi treba da se okrenu budućnosti i vide šta mogu da nauče iz ove krize.

"Mislim da je važno da u taj proces budu uključene i zemlje Zapadnog Balkana", rekla je Karolin Edštadler.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Austrijski ministri danas u Beogradu, Tirani i Prištini

Izvor: B92, 28.Maj.2020

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksandera Šalenberga i ministarku za evropska pitanja Karoline Edštadler posetiće danas Srbiju, Albaniju i Prištinu...Ovo je prvo putovanje posle izbijanja epidemije koronavirusa u Austriji, tokom koje je austrijska diplomatija bila ograničena na videokonferencije..."Puna...

Nastavak na B92...

Austrijski ministri doneli pomoć u Beograd

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Maj.2020

Austrija je Srbiji donirala pomoć za borbu sa zaraznom bolešću COVID-19, a pomoć su uručili ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg (Alexander Schallenberg) i ministarka za evropska pitanja te zemlje, Karoline Edštadler (Karoline Edtstadler). BLOG UŽIVO o korona virusu Oni...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.