Austrijska vlada najavila kraj maski u školama i radnjama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Maj.2020, 04:10

Austrijska vlada najavila kraj maski u školama i radnjama

Austrijska vlada najavila je danas dalje popuštanje mera uvedenih usled pandemije korona virusa, koje od 15.juna predviđa i ukidanje obaveze nošenja maski na brojnim mestima, kao što su škole i prodavnice.

Maske će morati od tada da se nose samo još u gradskom prevozu, u apotekama, te i kod uslužnih delatnosti kod kojih nije moguće održati odstojanje od jednog metra, kao što su frizeri.

Vlada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je dalje, kako je preneo kancelar Sebastijan Kurc, odlučila i da donese dalje olakšice za gastronomiju - produženje radnog vremena do jedan sat, i ukidanje ograničenja broja gostiju za jednim stolom.

Između stolova moraće i dalje da se ostavi prostor od najmanje jednog metra, a kolike grupe ljudi će sedeti za stolom odlučiće ugostitelje sa gostima, objašnjeno je na konferenciji za štampu.

Razlog za dalje popuštanje mera je, prema njegovim rečima, dalje smanjenje broja novih zaraza.

"Nalazimo se na dobrom putu. Građani su podneli veliku žrtvu i omogućili da danas stojimo tako dobro", kazao je on dodajući da će dalji moto biti "manje pravila, više samoodgovornosti".

Kurc je ukazao da vlada i dalje preporučuje nošenje maski tamo gde ima veće okupljanje ljudi, gde je tesno.

On je rekao da je niskom stopom zaraze opasnost od oboljenja postala manja, ali ističe da je još duga borba protiv korona virusa.

"Znamo da će nas ovaj virus još pozabaviti sve dok ne bude bilo vakcine ili leka. Nadam se da će to biti za par meseci, ali moglo bi potrajati i par godina", naglasio je Kurc.

I ministar zdravlja Rudolf Anšober ističe da se svet još uvek nalazi usred pandemije, te da broj infekcija može onoliko brzo koliko sada pada, ponovo porasti.

Kazao je da je druga faza popuštanja mera bila jedna vrsta eksperimenta sa četiri velika koraka ponovnog otvaranja.

Dalja strategija je "tri puta 24", a to, kako je objasnio, znači da se u roku od 24 sata treba testirati, u roku od 24 sata rezultati saopšteni i u daljih 24 sata sprovesti utvrđivanje kontakata u slučaju zaraze.

Vicekancelar Verner Kogler kazao je da će ukidanje maski značiti za mnoge zasukivanje rukava, jer će ponovo dobijena sloboda omogućiti veće posvećivanje privredi i zapošljavanju.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer najavio je da će i za policajce biti ukinuta obaveza nošenja maski, ali da će nastaviti da podržava zdravstvene vlasti u utvrđivanju kontakata obolelih.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.