Izvor: Radio 021, 18.Avg.2020, 12:00

Američka vojska regrutuje mlade preko Twitcha, korisnici postavljaju pitanja o ratnim zločinima

U nameri da privole mlade Amerikance da obuku uniformu, Oružane snage SAD prilaze im na mestu gde ih tokom pandemije korona virusa mogu pronaći u velikom broju - na platformi za strimovanje video-igara Twitch.

Kako prenosi Startit.rs, preko svog zvaničnog kanala, aktivni i penzionisani pripadnici vojske emituju partije popularnih igrica poput Call of Duty, Fortnite i League of Legends, pišu u komentarima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << o svojim iskustvima i neobavezno četuju sa hiljadama pratilaca. Međutim, ono na šta nisu računali jeste masovno zatrpavanje kanala pitanjima o ratnim zločinima.

Najnovija marketinška strategija američkog Ministarstva odbrane koja, makar zvanično, nema za cilj vrbovanje potencijalnih regruta, u žižu javnosti dospela je u julu. Tada se saznalo da, lažno obećavajući poklone, kanal Oružanih snaga preusmerava korisnike na sajt za prijavljivanje za vojsku. Ovaj problem Twitch je rešio nalažući kanalu da ukloni takozvani "giveaway" (dodeljivanje poklona na online platformama), što je i učinjeno, uz najavu da će se istražiti transparentniji načini za nagrađivanje.

Za drugi problem s kojim se vojska suočava, rešenje pak nije tako jednostavno. Pre mesec dana, veliki broj korisnika ometao je napore Oružanih snaga da promovišu i mladima približe sliku o vojsci, neugodnim pitanjima o ratnim delovanjima SAD-a.

Odgovor moderatora ubrzo je usledio, pa je tako sintagma "ratni zločini" zabranjena, a korisnici koji bi nastavljali da konverzaciju vode u istom smeru, bivali bi izbacivani s kanala.

U saopštenju Oružanih snaga, koje je preneo The New York Times, navedeno je da su korisnici banovani zato što sadržaj njihovih komentara narušava uslove korišćenja Twitch-a, Amazonove platforme. Kako je još navedeno, termin "ratni zločini" blokiran je od strane vojnog e-sports tima, budući da je taj trend i pokrenut radi "trolovanja" i zlostavljanja njegovih članova, prenosi Startit.

U nastavku, kako su korisnici nastavili da pronalaze alternativne načine pisanja spornog termina, poput "w4r cr1mes", stotinama pratilaca kanala zabranjen je pristup. Kao obrazloženje, navedeno je da se komentari smatraju uznemiravajućim i degradirajućim.

Posle kritika koje su ukazivale na neustavnost cenzure slobodnog govora na kanalima javne službe, Oružane snage SAD-a privremeno su obustavile strimovanje, kako bi "revidirale internu politiku i procedure". Emitovanje partija vojnog e-sports tima nastavljeno je u petak, bez vidne moderacije kanala, a, kako se ispostavilo, ažurnost korisnika u kritikovanju vojske nije popustila tokom pauze.

Uz pojedine poruke podrške, velika većina komentara podrazumeva pitanja o ratnim zločinima, ubijanju američkih državljana, seksualnom zlostavljanju u vojsci, agresivnom regrutovanju, dejstvima SAD u cilju destabilizacije širom sveta itd. Prisutna je i značajna količina antivojnog "spama", kao i ličnih napada, ali dosad nije bilo nove cenzure.

Autor: Startit.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.