Albanskim separatistima preti katastrofa - zbog Korona virusa zatvoreno 5.000 firmi

Izvor: KMnovine.com, 23.Sep.2020, 18:51

Albanskim separatistima preti katastrofa - zbog Korona virusa zatvoreno 5.000 firmi

Oko 5.000 preduzeća u vlasništvu kosovskih Albanaca zatvoreno je na Kosovu i Metohiji zbog posledica pandemije, a ovaj broj do kraja godine može da bude i veći, pišu mediji na albanskom.



Prema rečima predsednika takozvane "Kosovske poslovne asocijacije" Agima Šahinija te informacije su veoma zabrinjavanjuće.

"Od marta pa nadalje, prema našim procenama i informacijama sa terena, oko 5.000 preduzeća je zaustavilo svoju aktivnost, bankrotiralo >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << i ovo je velika briga. Verujem da će ovaj broj biti još veći do kraja godine, a procedure za gašenje preduzeća su komplikovane“, rekao je.


   
Priština
   





Šahini kaže da je ekonomija kosovskih separatista u padu zbog smanjenja stranih investicija kao i interesovanja lokalnih preduzeća za nove investicije.

"Privreda se suočava sa ozbiljnim padom, bilo zbog stranih investicija, bilo usled pada interesa lokalnih preduzeća za nove investicije. Smanjila su se i ulaganja dijaspore, gde smo imali samo 10 procenata onoga što smo imali prošle godine, a ovom tržištu nedostaje oko 500 miliona evra svežeg novca koji dolaze iz dijaspore“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, Fond za vanredne situacije, „koji ima više od 170 miliona evra, i dalje se primenjuje u odsustvu zakona, a neodgovorni poslanici oklevaju da pruže ruku i pomognu privatnom sektoru“, rekao je.

Pandemija je nanela i veliku štetu Hazizu Tafajtu, vlasniku kompanije koja se bavi preradom vina.

Rekao je da je zatvaranjem ugostiteljskih objekata njihova proizvodnja opala za 70 odsto.

"Pandemija je svuda u svim preduzećima izazvala poteškoće. Naravno, kod nas je to direktno uticalo na smanjenje potrošnje, jer više od 70 odsto ugostiteljskh objekata nije radilo, pa je u tom procentu zabeležen i pad. Nadam se da će ova situacija bit prevaziđena što je pre moguće i nadam se da će institucije (kosovskih separatista) uspeti da imaju na umu da je lokalnoj proizvodnji u ovom trenutku potrebna podrška da bi prevazišla ovu izuzetno tešku situaciju“, rekao je on.


   
Butik "Vrhunska moda"odmah pored rezerbnih delova za traktore, verna je slika "ekonomske" klime kod kosovskih separatista.
   









Tafaj kaže da su izgubili su veliki deo potrošnje, ali se nada da će povratkom ugostiteljstva biti obnovljeno lokalno tržište.

"Nastojali smo da ublažimo ovu situaciju baveći se drugim proizvodima, ali i dalje su gubici prouzrokovani pandemijom očigledni. Izgubili smo veliki deo potrošnje i nadam se da ćemo se povratkom ugostiteljskog sektora vratiti na tržište“, rekao je on.


Pratite nas na FacebookTwiter ili Instagram



PROČITAJTE JOŠ:  Šiptari primorani da kupuju maske, rukavice čak i sklapele jer ih bolnice nemaju!Pod oznakom "uznemiravajuće" šiptarski mediji prenose vesti o alarmantnom stanju u okviru zdravstvenog sistema pod kontrolom separatista. Čak šta više, takvo stanje nije novost već "je i dalje uznemiravajuće". Gotovo za svaku složenu terapiju mora se otići van Kosova i Metohije.


PROČITAJTE JOŠ:  Kataklizma traje: Oko 90 šiptarskih lekara napustilo KiM u poslednja tri meseca, po jedan dnevno! Zdravstvenim ustanovama šiptarskih separatista preti nestašica lekara što je posledica kako ekstremnog siromaštva koje ih tera u zemlje zapada, tako i opšte nesposobnosti na svim nivoima. Takozvani "Lekarska komora Kosova", "Sindikat zdravstva" i "poslanici Skupštine" pri separatističkom sistemu na Kosovu i Metohiji izražavaju zabrinutost zbog činjenice da je oko 90 šiptarskih lekara za poslednja tri meseca napustilo Kosovo i Metohiju, a pojava poprima sve šire razmere, javljaju šiptarski mediji.


PROČITAJTE JOŠ:  Zapaljeno 1000 bala sena povratničkoj porodici na Kosovu Povratničkoj porodici u selu Sinaje, u opštini Istok na Kosovu i Metohiji, jutros oko pola 6 zapaljeno je 1000 bala sena, javile su agencije. U ovom selu Srbi žive u potpunom šiptarskom okruženju. Istoj porodici pre dve godine Šiptari su ukrali i traktor ali je porodica, kao pomoć, dobila drugi kako bi uspela da opstane.



KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK
Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2020 ::    Hvala na interesovanju

Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.