APEL SVIM VERNICIMA: Nakon bure u javnosti zbog pričešća iz iste kašike oglasila se SPC

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Mar.2020, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

APEL SVIM VERNICIMA: Nakon bure u javnosti zbog pričešća iz iste kašike oglasila se SPC

Pričešćivanje vernika iz iste kašike dok traje pandemija virusa korona izazvalo je veliku buru u javnosti, a danas se povodom toga oglasila i Srpska pravoslavna crkva.

- Obaveštavamo sve naše sveštenstvo, monaštvo i verni narod da će Srpska pravoslavna crkva primeniti preporuke Vlade Srbije kao što je to već učinila u onim državama srpske dijaspore i regiona gde su ovakve mere zaštite donete pre nekoliko dana. Crkva neće prekidati služenje svete liturgije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << niti prestati da pričešćuje vernike jer je to stvar oko koje se ne može raspravljati: ona predstavlja osnovu naše vere u Boga Živoga. To konkretno znači da će se u hramovima u toku bogosluženja nalaziti sveštenik (ili sveštenici) sa đakonom, pojcima i crkvenjakom (kako je gde potreba i prilika) - navedeno je u saopštenju.

Crkva poziva sve vernike starije od 65 godina, kao i mlađe slabijeg opšteg zdravstvenog stanja i slabijeg imuniteta, da se narednih dana i nedelja uzdrže od dolaska u hramove na sveta bogosluženja i ni sebe ni druge ne izlože riziku.

- Rizik nije sveto Pričešće (naprotiv, njega primamo, pored ostalog i "na isceljenje duše i tela") već realno prisutna opasnost od virusa, nezavisno od svetog Pričešća, zbog njegove ekspanzije na svakom koraku u poslednje vreme, a predstojeći period i kineski i domaći stručnjaci ocenjuju kao najkritičniji i vide što veću izolaciju kao jedini način da se njegovo širenje zaustavi i da se izbegne tragično iskustvo Italije i nekih drugih zemalja - piše u saopšetnju.

SPC istovremeno poziva vernike da sveta bogosluženja prate putem televizijskog i radio-prenosa i crkvenih internet-stranica, a da se sa svojim parohom blagovremeno dogovore o terminu pričešća u svom domu.

- Ostala činodejstva, naročito svetu Tajnu krštenja, treba odložiti do normalizacije stanja, a kada je ono ipak hitno potrebno, saobraziti ga merama vanrednog stanja. Sahrane treba vršiti sa što manjim brojem prisutnih - naglašeno je u saopštenju.

Ispred SPC posebno napominju da nije dobro da se odlazak u crkvu koristi kao izgovor pred svojom savešću i pred bližnjima za nepoštovanje mere samoizolacije:

- Zato još jednom pozivamo sve naše sveštenstvo, monaštvo i verni narod da se u svemu pridržavaju propisa koje je donela država i uputstava o crkvenom životu koje je propisao Sveti arhijerejski sinod.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.