AKTUELNO: Zaraženo još 289 osoba - preminulo šestoro; Vanredna situacija u 16 opština

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jul.2020, 08:41

AKTUELNO: Zaraženo još 289 osoba - preminulo šestoro; Vanredna situacija u 16 opština

U Srbiji je u poslednja 24 sata potvrđeno 289 novih slučajeva korona virusa, na osnovu 7.872 testirana uzorka. U tom periodu preminulo je još šest osoba, saopšteno je na sajtu Covid-19. Na respiratoru su 93 osobe. U Srbiji je od početka epidemije testirano 447.317 ljudi, od čega je pozitivno na virus korona bilo 16.420 osoba. Od posledica kovida 19 umrlo je 317 pacijenata.

22:41 - Vanredna situacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << proglašena i u Bogatiću

I u opštini Bogatić večeras je proglašena vanredna situacija.

Kako se navodi na sajtu te opštine, odluku o proglašenju vanredne situacije doneo je predsednik te opštine Nenad Beserovac.

Takođe, Štab za vanredne situacije opštine Bogatić doneo je danas naredbu, koja podrazumeva više mera, poput upotrebe zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima i održavanje fizičke distance od minimum 1,5 metara.

22:28 - Karantin za osobe koje ulaze u Crnu Goru iz Srbije

Osobe koje u Crnu Goru ulaze iz Srbije od večeras će biti upućivane u karantin, odlučilo je danas crnogorsko Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT).

To telo je danas uvelo više epidemioloških mera za celu Crnu Goru, posebno za severni region, prenose podgoričke Vijesti.

"Uvažavajući razvoj epidemiološke situacije u Republici Srbiji, odlučeno je da sva lica koja u Crnu Goru ulaze iz te države od večeras budu upućivana u karantin", saopšteno je iz vlade Crne Gore.

21:24 - Zbog korone vanredna situacija i u opštini Vladičin Han

U opštini Vladičin Han danas je proglašena vanredna situacija zbog pogoršanja epidemiološke situacije izazvane širenjem korona virusa.

Odluku o proglašenju vanredne situacije doneo je predsednik opštine Vladičin Han Goran Mladenović, na osnovu preporuke opštinskog štaba za vanredne situacije.

Kako je navedeno na sajtu opštine, na teritoriji opštine Vladičin Han će od sutra, 7. jula, od sedam sati početi da se primenjuju posebne mere zaštite stanovništva, propisane Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Kovid 19.

20:23 - Beogradska arena spremna za prihvat prvih pacijenata

Privremena bolnica u beogradskoj "Štark areni" spremna je za prihvat prvih pacijenata zaraženih korona virusom, izjavio je večeras državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić.

"Planiramo da nakon vizita, koje su u planu da se sprovedu u četiri kliničko bolnička centra u Beogradu i na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Srbije, adekvatan broj najlakših pacijenata, onih koji ne iziskuju kiseoničnu terapiju, budu prebačeni u Arenu", rekao je Vekić za RTS.

Naveo je da su u "Štark areni", osim zdravstvenih bezbednosnih faktora, obezbeđeni higijenski i drugi najbitniji elementarni uslovi za boravak pacijenata.

20:19 - Nepovoljna epidemiološka situacija u Vranju

Najnoviji podaci Zavoda za javno zdravlje u Vranju pokazuju da je od 356 uzoraka koji su iz Vranja tokom prošle nedelje poslati na analizu, kod 117 je potvrđeno prisustvo virusa korona.

U Surdulici i Bujanovcu na kovid 19 pozitivna su po dva pacijenta i jedan u Vladičinom Hanu.

Direktorka Zavoda za javno zdravlje Svetlana Stojanović, medijima je izjavila da je u Vranju od početka epidemije do sada, obolelo 645 pacijenata.

20:08 - Janković: Stagnacija broja zaraženih, više pacijenata na respiratoru jer se bolest razvija

Član kriznog štaba Srđa Janković izjavio je danas da su brojevi zaraženih korona virusom u Srbiji u blagom padu i da bi on te dnevne oscilacije pre nazvao stagnacijom.

On je rekao da je više pacijenata na respiratoru jer se bolest razvija.

"Ne možemo očekivati da otkrijemo sve zaražene, ali nam testiranje može dati podatke o kretanju epidemije", rekao je Janković i dodao da sistem može da izdrži ako ne bude porasta.

19:52 - U Novom Sadu od petka do danas 60 novoobolelih

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, u Novom Sadu je od petka do danas registrovano 60 novoobolelih građana, pa trenutno u tom gradu ima oko 350 aktivnih slučajeva.

19:02 - Nove mere u Pirotu - obavezne maske, ograničen broj ljudi

Gradski štab za vanredne situacije u Pirotu doneo je danas odluku o uvođenju niza preventivnih mera protiv epidemije Kovid-19, koje podrazumevaju obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru i javnom prevozu, ograničavanje okupljanja i definišu rad ugostiteljskih objekata, taksi službe i pijaca.

Kako se navodi, sprovođenje mera počinje sutra, 7. jula, i trajaće do 22. jula.

Južne vesti prenose da je odluka doneta posle pogoršanja epidemiološke situacije u tom gradu, u kojem je od 10. juna zabeleženo 40 slučajeva zaraze korona virusom.

18:38 - Vanredna situacija proglašena i u Lučanima

I u opštini Lučani danas je proglašena vanredna situacija zbog povećanog broja obolelih od virusa Covid-19.

Kako se navodi na sajtu opštine, odluku o proglašenju vanredne situacije doneo je Štab za vanredne situacije opštine Lučani, gde je danas potvrđeno prisustvo virusa Kovid-19 kod šest pacijenata, dok se za 21 pacijenta očekuju rezultati sa testiranja na virus.

Opštinski Štab za vanredne situacije izdao je naredbu koja podrazumeva obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru i kojom se zabranjuje organizovanje svečanosti i sportskih i drugih zabavnih manifestacija.

18:3 - I Makedonci zatvaraju granicu za građane Srbije?

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče najavio je danas nove mere na granici sa Srbijom, ako se pogorša epidemiološka situacija, prenosi portal Plusinfo.

“O granicama smo diskutovali tokom vikenda, ali razgovaramo i sa epidemiolozima iz južne Srbije i očekujemo dodatne informacija o stanju zaraženih virusom Covid-19”, rekao je Filipče.

16:58 - Sanitarni nadzor u 148 objekata, nije bilo nepravilnosti

Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja obavila je danas sanitarni nadzor u 148 objekata na teritoriji Srbije u kojima, kako je rečeno u tom ministarstvu, nije bilo nepravilnosti u primeni zaštitnih mera u cilju kontrole i sprečavanja širenja epidemije korona virusa.

Kako je navedeno, kontrolisani su objekti u gradovima i opštinama koje su proglasile vanrednu situaciju.

16:32 - Oko 700 Kragujevčana u kućnoj izolaciji, samo u jednom danu 99 pozitivnih na koronu

U Kragujevcu je u samo jednom danu zabeležen broj od 99 osoba pozitivnih na korona virus. Oko sedam stotina Kragujevčana nalazi se u kućnoj izolaciji i zbog toga je krizni štab u Kragujevcu podneo zahtev republičkom, za formiranje privremenih bolnica u ovom gradu.

U Kliničkom centru u Kragujevcu od 140 hospitalizovanih devetoro pacijenata je na respiratoru dok se 28 obolelih od korone virusa nalazi na intenzivnoj nezi i zahtevaju drugu vrstu kiseoničke potpore. Zbog velikog broja ljudi koji se nalazi u kućnoj izolaciji krizni štab Kragujevca podneo je zahtev za formiranje privremenih bolnica.

16:18 - U Priboju vanredna situacija, raste broj obolelih

U Priboju je proglašena vanredna situacija na predlog opštinskog štaba zbog pogoršane epidemiološke situacije izazvane širenjem virusa korona, a nakon što je od petka do danas za 50 odsto porastao broj obolelih sa respiratornim smetnjama i temperaturom.

U Priboju je do sada registrovano 29 obolelih od kovida, dok su dve osobe preminule, prenosi Priboj.rs.

15:57 - U Kikindi inficirano 13 osoba korona virusom

Prema poslednjim informacijama iz kikindskog Zavoda za javno zdravlje, u Kikindi je od virusa korona inficirano 13 osoba. Tako je nakon više od dva meseca, u tom gradu koji je na početku epidemije važio za žarište, ponovo zabeležena aktivnost virusa.

15.22 U ustanovama socijalne zaštite i domovima na koronu pozitivno 38 ljudi

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno je prisustvo virusa Kovid-19 kod devet korisnika i 29 zaposlenih, saopštilo je danas resorno Ministarstvo.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova do sada je 638, a zaposlenih 227.

14:54 - U poljskoj vojnoj bolnici u N. Pazaru 45 kovid pacijenata 

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas poljsku vojnu bolnicu u Novom Pazaru, u kojoj je smešteno 45 pacijenta, i tom prilikom novopazarskom zdravstvu uručio zaštitnu medicinsku opremu - 5.000 pari rukavica, 5.000 maski i 1.000 zaštitnih odela.

Vulin se sastao sa koordinatorom Opšte bolnice Novi Pazar Mirsadom Đerlekom koji je, kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, izrazio zahvalnost Vojsci Srbije na pomoći i podršci, navodeći da građani tog dela Srbije imaju izuzetno poverenje u vojne lekare i traže da ih oni leče.

14:35 - Đorđević: Uveren sam da se Negotin više neće ponoviti 

U domovima za stare i ostalim ustanovama socijalne zaštite u Srbiji mere za sprečavanje širenja virusa korona nisu popuštane ni nakon ukidanja vanrednog stanja, zbog toga je stanje u tim ustanovama pod kontrolom, a visoka odgovornost direktora i zaposlenih uverava da se situacija iz staračkog doma u Negotinu više neće ponoviti.

To je za Tanjug izjavio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević. koji ukazuje da je broj zaraženih štićenika već duže vreme isti.

14.19 - Stevanović: Sve više mlađih pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom, tok bolesti nepredvidiv

Sve je veći broj mlađih pacijenata obolelih od kovid 19 koji imaju ozbiljni kliničku sliku i upalu pluća, kaže direktor Infektivne klinike Goran Stevanović.

On je naveo da je u novom talasu tok bolesti nepredvidiv, da ima pacijenata koji od samog starta imaju tešku kliničku sliku, dok drugi na početku imaju blaže simptome koja traje nekoliko dana, a onda se stanje naglo pogoršava.

14.13 - U Užicu uvedena vanredna situacija, u bolnici 214 pacijenata

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Užicu je danas uvedena vanredna situacija.

Broj novoobolelih u Zlatiborskom okrugu je 110, od čega je 31 u Užicu.

13.53 - U KC Niš hospitalizovano 207 pacijenata, kod 94 potvrđena korona

Do 7 sati jutros u Kliničkom centru Niš hospitalizovano je ukupno 207 pacijenata, od kojih je 94 sa potvrđenim virusom korona, kao i 12-oro dece, od kojih je kod šestoro potvrđen Kovid 19, izjavio je danas dr Vladimir Ćosić, zamenik generalnog direktora te zdravstvene ustanove.

Kako je naveo, od tri objekta koja trenutno koriste, imaju 66 slobodnih mesta.

Doktor Ćosić je rekao da je u vranjskoj bolnici 129 pacijenata, 93 sa potvrđenim virusom, u leskovačkoj 77, kod 33 potvrđen virus i u surduličkoj bolnici 53 pacijenta, od kojih je kod 42 potvrđen Kovid 19.

12.50 - Lončar: Policija će ponovo kontrolisati pacijente u samoizolaciji

Policija će u saradnji sa sanitarnom inspekcijom kontrolisati da li zaraženi pacijenti bez simptoma, koji se leče u kućnim uslovima, poštuju meru samoizolacije, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

"Moraćemo da vratimo sve ono što smo radili ranije, a to je telefonsko kontrolisanje i kažnjavanje", rekao je Lončar novinarima u Beogradu. Inače, u kućnu izolaciju šalju se zaraženi koji nemaju nikakve simptome bolesti.

Epidemiolog Radovan Čekanac ukazao je jutros da veliki problem predstavljaju zaraženi pacijenti koji su na kućnom lečenju i koji ne poštuju meru samoizolacije, već da izlaze iz kuće i šetaju gradom jer nemaju nikakve simptome.

12.30 - Jablanički okrug: Za tri dana 49 novozaraženih, 41 u Leskovcu

Na teritoriji Jablaničkog okruga, u poslednja tri dana na virus korona testirano je 169 osoba, od kojih je 49 pozitivno, najviše novozaraženih je u Leskovcu - 41, saopštio je Zavod za javno zdravlje Leskovac, dok su među obolelima i dva deteta mlađa od pet godina.

U Opštoj bolnici u Leskovcu, kovid centru za Jablanički okrug i Pčinjski okrug, trenutno se od virusa korona leči 87 osoba.

11.45 - Moravički okrug:21 novozaražen, 20 iz Čačka, 88 u bolnici

Od 71 uzorka iz Moravičkog okruga, koji su obrađeni, potvrđeno je da je 21 pozitivan na virus korona, od čega je 20 iz Čačka i jedan iz Gornjeg Milanovca.

Trenutno je u Opštoj bolnici Čačak hospitalizovano 88 pacijenata, a kako je ispričao direktor te zdravstvene ustanove Miroslav Sretenović, četiri pacijenta su na respiratoru, dok su dva pacijenta hitno transportovana za Beograd, zbog teške kliničke slike.

11.43 - Vanredna situacija od danas i u Užicu

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković potvrdio je za Tanjug da će danas u gradu biti uvedena vanredna situacija.

Grad je pre sedam dana uveo određene mere, skraćeno je radno vreme ugostiteljskih objekata, na snazi je obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru i javnom gradskom i taksi prevozu, zabranjena su okupljanja i porodična slavlja, a od danas neće biti moguće okupljanje više od pet osoba ukoliko nije obezbeđeno dovoljno rastojanje između njih.

"U 12 sati je sednica Gradskog štaba i verujem da ćemo jednoglasno odlučiti da uvedemo vanrednu situaciju u Užicu ne samo zato da bismo uvodili neke nove mere već da bismo omogućili da iz budžeta reagujemo sa dodatnim sredstvima, ali i da pošaljemo poruku da nam je potrebna pomoć nadležnih ministarstava i državnih organa pre svega kada je reč o zdravstvenim institucijama", rekao je gradonačelnik i dodao da je za sada sve pod kontrolom i da nema mesta za paniku, ali svakako ima za dodatni oprez.

11.35 - Vojska postavlja krevete, Arena popodne spremna za prijem

Pripadnici Vojske Srbije počeli su danas da postavljaju krevete u Areni za pacijente zaražene virusom korona sa lakšom kliničkom slikom, a zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da će vojska taj posao završiti do podne, a da će popodne privremena bolnica moći da primi prve pacijente.

Vesić je novinarima u Areni rekao da je odluka republičkog Kriznog štaba bila da se Arena ponovo preuredi u kovid bolnicu, s obzirom da je Beograd najveće žarište, jer je 80 odsto od ukupnog broja zaraženih iz prestonice.

11.09 - N.Pazar:U bolnici 330 pacijenata, 55 stiglo iz Sjenice

Trenutno je u Opštoj bolnici u Novom Pazaru 330 kovid pacijenata, a do povećanja pacijenata je, kako je ispričao koordinator te zdravstvene ustanove Mirsad Đerlek, povećanje broja pacijenata je zbog pacijenata iz Sjenice, kojih je u protekla 24 sata primljeno 55, odnosno dve trećine ukupnog prijema.

U protekla 24 sata ukupno prijema u Opštoj bolnici u Novom Pazaru bilo je 98, a među njima su i pacijenti iz Tutina, Sjenice i Pazara, jedna ženska osoba stara 72 godine je preminula, dok se u respiratornoj jedinici trenutno nalazi osam intubiranih na mehaničkoj ventilaciji.

10.51 - U Kraljevu poslednjih dana 40 do 60 odsto testiranih pozitivno na koronu

Epidemiolog Radovan Čekanac kaže da je u Kraljevu epidemiološka situacija preteća, jer je sve veći broj zaraženih pacijenata virusom korona.

Poslednji podaci kažu da je od 22 testirahih građana, devet pozitivno, a dan ranije da je od 18 testiranih 11 bilo pozitivno.

"Možda će neko reći da su aprosolutni brojevi mali, ali nama epidemiolozima taj procenat zaraženosti od broja uzetih uzoraka govori dovoljno. To je poslednjih dana 40 do 60 odsto pozitivnih od uzetih uzoraka", rekao je Čekanac.

10:35 - Na jugu Srbije trenutno se leči ukupno 233 pacijenata, u KC Niš i petoro dece

Na jugu Srbije trenutno se leči ukupno 233 pacijenata zaraženih virusom korona, od čega je u Kliničkom centru Niš, u starom delu, hospitalizovano 85 pacijenata.

U KC Niš je hospitalizovano i petoro dece, koja su u stabilnom stanju, a sedam osoba je na respiratoru i nalaze se u jako lošem stanju, saopštio je KC Niš.

10.13 - Tokom vikenda u KC Vojvodina primljeno 50 pacijenata

U KC Vojvodina trenutno se leči 153 obolelih od kovid 19, a samo tokom vikenda u toj zdravstvenoj ustanovi zbrinuto je 50 kovid pozitivnih pacijenata.

Direktorka KC Vojvodine Edita Stokić Stokić je izjavila da je sedam pacijenata na respiratorima, a da je unutar KC Vojvodina otvorena i treća kovid bolnica.

9.49 - Od danas kovid bolnica u Požarevcu, epidemiološka situacija

Aktuelna epidemiološka situacija u Braničevskom i Podunavskom okrugu je preteća, kaže direktorka požarevačkog Zavoda za javno zdravlje Ana Jovanović i dodaje da bolnica u tom gradu danas postaje kovid bolnica.

"Od danas požarevačka bolnica postaje kovid bolnica i pacijenti koji su pozitivni iz Beograda, kao i iz cele Srbije slaće se i u požarevačku bolnicu, jer su resursi u Beogradu dosta popunjeni", navela je Jovanović.

Ona je precizirala da u požarevačkoj bolnici trenutno ima 19 pozitivnih kovid pacijenata i dodala da je jutros u bolnicu stiglo i pet pacijenata iz Beograda.

8:31 - Beograd: Od danas obavezno nošenje maske u javnom prevozu, za nenošenje kazna 5.000 dinara

U Beogradu, u kome je proglašena vanredna situacija zbog širenja korona virusa, od danas je obavezno nošenje zaštitne maske u javnom prevozu.

Prema najavama čelnika grada, sprovođenje ove odluke kontrolisaće Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja, u čemu će asistirati Komunalna milicija.

Za nepoštovanje odluke o obaveznom nošenju maski u javnom prevozu, donete u okviru mera u borbi protiv širenja korona virusa, predviđena je novčana kazna od 5.000 dinara.

8:21 - U Šumadijskom okrugu za 24 sata 117 novozaraženih, Kragujevcu 99

Za 24 sata, u Šumadijskom okrugu, od obrađenih 296 uzoraka, pozitivnih je 117, od čega je samo u Kragujevcu zabeleženo 99 novozaraženih virusom korona, najnoviji su podaci Instituta za javno zdravlje Kragujevac.

U Aranđelovcu je registrovano šest novozaraženih, Kniću devet, Batočini dvoje, Lapovu jedan, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje Kragujevac Dragan Vasiljević.

Ukupno pozitivnih pacijenata po opštinama Šumadijskog okruga od početka epidemije do sada je u Kragujevcu: 564, dok ih je do 16. maja bilo 68, a od tada do danas 496, zatim u Aranđelovcu 45, Topoli 14, Rači 22, Kniću 36, Batočini 13 i Lapovu četiri.

Kada je reč o kućnoj izolaciji, u Kragujevcu je 669 osoba, Aranđelovcu 39, Topoli 20, Rači 30, Batočini 19, Lapovu 15 i Kniću 47.

8:11 - U Kliničkom centru Vojvodine 153 kovid pacijenta, sedam na respiratorima

U Kliničkom cеntru Vojvodinе trеnutno sе lеči 153 pacijеnta kod kojih jе potvrđеno da su obolеli od virusa COVID – 19. Od toga, kod 7 pacijenata s obzirom na njihovo trenutno zdravstveno stanje, lеčеnjе zahtеva primеnu mеhaničkе vеntilacijе. U poslеdnja 24 časa u Klinički cеntar Vojvodinе primljеno jе 22 pacijеnta sa korona virus pozitivnom infеkcijom.

U cilju sprečavanja zarazne bolesti COVID-19 i preduzimanja svih preventivnih mera i postupaka širenja virusa sa ciljem zaštite zdravlja i bezbednosti stanovništva podsećamo da obavezna preventivna mera podrazumeva nošenje zaštitinih maski u gradskom, prigradskom i međumesnom saobraćaju, a preporučuje se nošrenje maski u svim zatvorenim prostorima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Šumadijskom orkugu korona virus potvrđen kod 117 ljudi, najviše u Kragujevcu

Izvor: Danas, 06.Jul.2020

U Šumadijskom okrugu je od 296 obrađena uzorka do ponoći potvrđeno 117 novih slučajeva infekcije korona virusom, od kojih je 99 u Kragujevcu, najviše do sada u jednom danu.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.