AKTUELNO: Koronavirusom zaraženo još 325, osmoro preminulo, na respiratorima 86

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jul.2020, 08:26

AKTUELNO: Koronavirusom zaraženo još 325, osmoro preminulo, na respiratorima 86

Prema poslednjim informacija, u Srbiji je koronavirus registrovan kod još 325 osoba, a preminulo je 8. U poslednja 24 časa testirano je 7.434 ljudi, od čega je koronavirus potvrđen kod njih 325. Od posledica zaraze preminulo je još 8 ljudi, a na respiratorima je 86 pacijenata. Od početka epidemije u Srbiji je potvrđeno 15.829 slučajeva korona virusa, a preminulo je 306 osoba. Do danas testirano je 434.415 osoba koje su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zadovoljavale kriterijum definicije slučaja. Procenat smrtnosti je 1,93 odsto.

17:30 - Ministarstvo poljoprivrede: Obezbedili 2000 testova za Šabac

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Veterinarski specijalistički institut Šabac, obezbedili su 2000 testova za testiranje na koronavirus.

Ovoj broj testova može da zadovolji potrebe ne samo grada Šapca, već i celog Mačvanskog okruga, rečeno je  u ministarstvu.

"U Veterinarskom specijalističkom institutu do sada je obrađeno 9000 uzoraka, i ovom prilikom obaveštavamo javnost da ponovo stavljamo na raspolaganje sve tehničke i ljudske resurse zdrastvenom sistemu i građanima Šapca", kažu u Institutu.

16:29 - U KBC Čačak dovoljno medicinskih kapaciteta

Direktor Kliničko-bolničkog centra u Čačku Miroslav Sretenović izjavio je da je situacija sa koronavirusom vrlo ozbiljna, ali da je taj zdravstveni centar opremljen sa novih pet respiratora, te da u ovom trenutku imaju dovoljno medicinskih kapacitera u smislu opreme i kadrova.

16:22 - Pelemiš: Koronavirus nije oslabio

Infektolog Mijomir Pelemiš izjavio je "da treba jasno i glasno reći da virus nije oslabio i da ne bira uzrast".

"Svi mogu da obole samo je pitanje kakav će biti ishod. Virus se nije promenio, od početka je ovde, aktivan je i dalje i pokazalo se da nažalost umiru i mladi ljudi bez ijedne druge bolesti", izjavio je Pelemiš.

"Zar nam to nije dovoljna opomena da poštujemo sve mere?", zapitao je Pelemis na konferenciji za novinare posle sastanka direktora kliničko-bolničkih centara sa ministrom zdravlja.

14:20 - U KC Kragujevac 125 pacijenata, u bolnici u Novom Pazaru 183 hospitalizovanih

U Kliničkom centru Kragujevac trenutno je smešteno 125 pacijenta koji su oboleli od virusa korona, od kojih je osam na respiratorima, a u Opštoj bolnici u Novom Pazaru ukupno je hospitalizovano 183 pacijenta, a troje je na respiratorima, kaže zamenik direktora Kliničkog centra u Kragujevcu i koordinator Ministarstva zdravlja za kovid Slobodan Milisavljević.

On je rekao da se u poslednjih nekoliko dana uočava povećanje broja zaraženih i da se to vidi po broju pregleda u trijažnom centru doma zdravlja i po broju hospitalizovanih u Kliničkom centru Kragujevac.

Milisavljević navodi da je Klinički centar Kragujevac pokriva oko 1,8 miliona građana Srbije, uključujući Tutin, Novi Pazar i Sjenicu i da su u obavezi da zbrinjavaju i pacijente koji ne mogu da budu zbrinuti u Opštoj bolnici Novom Pazaru.

12:53 - Apel građanima da ozbiljno shvate situaciju i poštuju mere

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktori kliničko - bolničkih centara apelovali su danas na građane da ozbiljno shvate situaciju izazvanu korona virusom i da poštuju i primenjuju sve propisane mere zaštite kako bi sačuvali sebe i druge od ove infekcije.

"Želimo da zamolimo svi zajedno u ime svih medicinskih radnika koji su sada u skafanderima i maskama, da se građani pridržavaju preporučenih mera, jer svako nepoštovanje mera dovodi u opasnost kako njih, tako i njihove najbliže i stvara teret za ljude koji rade danonoćno. Molim vas za razumevanje i da uvažite naš apel“, poručio je ministar Lončar.

12:29 - Stigla pomoć iz Turske namenjena Novom Pazaru i Tutinu

U Beograd je danas sleteo avion kojim je dopremljena medicinska pomoć Srbiji iz Turske, namenjena pre svega Novom Pazaru i Tutinu u borbi protiv epidemije novog korona virusa.

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine i telekomnukacija Rasim Ljajić zahvalio se Turskoj u ime Vlade i ocenio da se na ovaj način pokazuju odlični odnosi dve države i dva predsednika.

12:21 - Trenutno 70 medicinara bolnice u Novom Pazaru na bolovanju

Na bolovanju je trenutno 70 lekara, medicinskih tehničara i sestara koji su zaposleni u Opštoj bolnici Novi Pazar, izjavio je danas koordinator te zdravstvene ustanove Mirsad Đerlek i istakao da će od svih njih tražiti da mu sutra donesu dokumentaciju kako bi se utvrdilo da li su na pravom ili lažnom bolovanju.

Đerlek je na konferenciji za medije kazao da, ukoliko se utvrdi da nemaju pozitivan PCR test i da su otišli na lažno bolovanje, dobiće momentalno otkaz.

11:41 - Od ponedeljka privremena bolnica u sportskoj dvorani Arene

Od ponedeljka u sportskoj dvorani u Areni biće otvorena privremena Kovid bolnica koja će imati 500 bolničkih kreveta i sve uslove za prijem obolelih od korona virusa, a od utorka Ortopedska klinika na Banjici biće vraćena u Kovid sistem i biće ponovo Kovid bolnica, najavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar

On je novinarima posle sastanka sa direktorima Kovid bolnica u Srbiji rekao da su danas imali analizu i da je tokom noći više od 130 pacijenta zadržano na bolničkom lečenju.

"To znači da se radi o ozbiljnoj kliničkoj slici i da su morali da ostanu na bolničkom lečenju. Svakog dana više od 100 pacijenata primimo na bolničko lečenje i treba obezbediti kapacitete za to“, rekao je Lončar.

Tokom vikenda, do ponedeljka, najveći teret što se prijema tiče podneće Zemunska bolnica i njoj će pacijenti moći da se javljaju danas od 14 sati.

11:27 - Novi Pazar: Za 24 sata preminulo dvoje, 209 hospitalizovano

U prethodna 24 časa u Opštoj bolnici u Novom Pazaru preminule su dve osobe, primljeno je 13 novih pacijenata, pa je tako sada u regionalnoj bolnici koja od juče zbrinjava i pacijente iz Sjenice i Tutina, ukupno 209 hospitalizovanih.

U respiratornoj jedinici nalazi se 10 pacijenata, od kojih je troje na respiratoru, a od danas radi i respiratorna jedinica sa 28 respiratora.

S obzirom da su ginekologija i jedan deo hirurgije ostavljene kao zelene zone, bolnica u Novom Pazaru ima oko 260 postelja za kovid pacijente, što znači da su im kapaciteti skoro popunjeni.

Velika pomoć za Pazar je formiranje poljske bolnice što čini Vojska Srbije, koja u osam šatora ima 110 kreveta sa proširenjem do 170, kao i 45 vojnih lekara i medicinskih tehničara i sestara.

11:11 - Vučić: "Razmišljamo da napravimo novu bolnicu za sledeći udar"

Predsednik je izjavio da se razgovara o izgradnji nove bolnice, privremene, koja će biti glavna za eventualni sledeći udar virusa korona.

"Ako nas virus ovako bude mučio i ako nas ovako muči tokom leta, ko zna šta će biti na jesen. Sada razgovaramo, pregovaramo da napravimo veliku novu bolnicu, relativno privremenu, da može da traje 30 godina", rekao je Vučić novinarima u Batajnici.

Ta bolnica bila bi nalik na onu izgrađenu u VMC Karaburma, u njoj bi bilo 500 do 1.000 ležajeva, za intenzivnu i poluintenzivnu negu.

10:59 - Situacija u Novom Pazaru se stabilizuje, Srbija testirala više nego svi u regionu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je situacija u Novom Pazaru danas bolja nego juče, i da je stanje delimično stabilizovano. "Juče je u bolnici bilo 205 osoba, danas 183. Juče je, nažalost, preminulo pet osoba, danas dve osobe", preneo je Vučić na batajničkom aerodromu.

On je  je rekao da je Srbija sprovela više testova na korona virus nego sve zemlje bivše Jugoslavije, plus Albanija zajedno, i to 428.000.

10:40 - Novi Sad prednjači po broju obolelih, Vrbas potencijalno žarište

Situacija u vezi sa korona virusom u celoj Vojvodini je nestabilna, ali pod kontrolom, nešto je bolja epidemilološka slika nego u centralnoj Srbiji, a u pokrajini Novi Sad prednjači po broju obolelih i zabrinjava to što je potencijalno ozbiljno žarište Vrbas gde je trenutno 25 pacijenata hospitalizovano, kaže pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

On je na TV Pink rekao da je trenutno u Kliničkom centru Vojvodine 108 pacijenta smeštenih u dve zgrade, da se pripremaju još dve zgrade za eventualno veći broj obolelih, da je u bolnici u Pančevu 94 pacijenta, dok ostale bolnice na teritoriji Vojvodine nemaju neki veći priliv obolelih.

9:16 - Jovanović: Osamdeset odsto obolelih je iz Beograda

Direktorka "Batuta" Verica Jovanović izjavila je da je 80 odsto novozaraženih iz Beograda, a da raste i broj inficiranih iz okruga gde je proglašena vanredna situacija.

Jovanović je za RTS istakla da nema potvrde da je virus mutirao, ali da klinička manifestacija jeste drugačija, jer je više mladih koji obolevaju sa lakšim kliničkim slikama.

Ona je ponovo apelovala na poštovanje preporuka - nošenje maski, držanje distance i higijenu ruku.

8:56 - Na zalihama više od 200.000 testova za koronavirus, stiže još

Srbija trenutno na zalihama ima više od 200.000 testova za korona virus, za sedam dana stiže i nova količina, a direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić kaže da ne postoji problem sa njihovom nabavkom.

Ona je za TV Prva rekla da Institut "Batut" stalno procenjuje i šalje određeni broj testova gradovima u Srbiji.

8:21 - U Beogradu od danas mere, odmah i kontrole

Mere koje je Vlada Srbije usvojila za Beograd posle uvođenja vanredne situacije stupile su na snagu danas, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić i naveo da je reč o četiri mere koje su uvedene na dve nedelje i da, ukoliko ih se svi budemo pridržavali, sigurno neće biti potrebe za uvođenjem novih mera.

Kako je pojasnio, kada je u pitanju nošenje maski, jedina koja može da napiše kaznu je nadležna Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja, ali to ne znači da Komunalna milicija neće asistirati i pomagati ljudima koji rade u toj inspekciji.

8:11 -Trenutno zaražena 33 korisnika domova za stare

Ministar za rad i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je jutros da su 33 korisnika domova za stare trenutno zaražena, od kojih je najviše korisnika doma iz Petrovaradina.

Svaki novi korisnik doma mora da uradi pi-si-ar test na korona virus, nakon čega ide 14 dana u izolaciju, rekao je za RTS Đorđević.

On je naveo da se dešavalo da oni nakon pet-šest dana pokažu simptome.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KORONA NE ŠTEDI NI DOMOVE ZA STARE: Trenutno zaražena 33 korisnika, svakom novom korisniku obavezna IZOLACIJA

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jul.2020

Svaki novi korisnik doma mora da uradi pi-si-ar test na korona virus, nakon čega ide 14 dana u izolaciju...Ministar za rad i socijalna pitanja Zoran Ðorđević izjavio je jutros da su 33 korisnika domova za stare trenutno zaražena, od kojih je najviše korisnika doma iz Petrovaradina...- Svaki novi...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Đordjević: 33 korisnika domova za stare zaražena COVID-19

Izvor: Danas, 04.Jul.2020

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je danas da su 33 korisnika domova za stare u Srbiji trenutno zaražena COVID-19, da je situacija stabilna i da oni ne ugrožavaju druge korisnike socijalnih ustanova.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.