Pravićemo, izgleda, džipa jeftinijeg od fiće

Izvor: B92, 04.Nov.2017, 10:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravićemo, izgleda, džipa jeftinijeg od fiće

Proizvodne linije i montažne trake u kompaniji Fijat Krajsler automobili Srbija, nakon jednonedeljne pauze, ponovo su pokrenute.

Iz fabričkih pogona Fijata, prema novoj organizaciji rada, umesto doskorašnjih 440, trenutno izlazi 410 automobila dnevno, čime treba se obezbedi delimično rasterećenje proizvodnih radnika, što je, pored povećanja zarada, bio jedan od osnovnih zahteva zaposlenih tokom letošnjeg štrajka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Radnici kragujevačke fabrike nakon štrajka su dobili više nego simbolično povećanje zarada, od nekoliko stotina dinara mesečno, za sada, a da li će nova organizacija rada doprineti rasterećenju zaposlenih, ostaje da se vidi, piše list Danas. Kako bilo, do jula prošle godine sa proizvodnih linija i montažnih traka u FCA Srbija silazilo je do 650 "fijata 500l" dnevno.

U FCA Srbija, posebno u proizvodnim pogonima i dalje se naveliko govori o navodnom ukidanju još jedne, od dve preostale proizvodne smene u toj kompaniji. Zaposlenima u pojedinim pratećim službama, već je, prema tim informacijama, saopšteno da traže novi posao, pošto će, početkom naredne godine biti ukinuta jedna smena, dok će prekobrojnim radnicima biti ponuđen novi socijalni program pošto Fijat, prema ugovoru sa Vladom Srbije do avgusta 2018. ne može više da smanjuje broj zaposlenih.

List, međutim, saznaje da zaposlenima u pratećim službama u FCA Srbija niko zvanično nije rekao da traže novi posao, te da nezvanične informacije o ukidanju jedne smene najverovatnije lansiraju one grupe kragujevačkih trudbenika koje bi svakodnevnu jurnjavu za montažnom trakom da zamene otpremninom od nekoliko hiljada evra.

Tim pre što se u kragujevačkoj fabrici sve više govori o novom modelu.

Pojedini inostrani mediju, podsetimo, pisali su da bi u kragujevačkoj fabrici u dogledno vreme trebalo da startuje proizvodnja B SUV, ili krosover automobila (svojevrsni gradski džip, odnosno kombinacija gradskog i terenskog vozila), koji bi bio manji i jeftiniji od "fijata 500L".

Kao novi model u FCA Srbija se pominje i zamena za "punto", čiju proizvodnju, međutim, očekuju i u nekim drugim Fijatovim fabrikama.

Izglednije je, ipak, da će u FCA Srbija, tokom 2019, najverovatnije, da počne proizvodnja SUV-a, čiji je prototip, kako tvrde u delu menadžmenta kragujevačke fabrike, navodno već napravljen u Torinu, piše Danas.

Dolazak novog modela obezbedio bi veću proizvodnju u kragujevačkoj fabrici, a time i otvaranje novih radnih mesta.

Međutim, zaposleni u fabrici Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija nemaju bilo kakvu informaciju o početku proizvodnje novog modela automobila u Kragujevcu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.