Ovih 15 kompanija su u januaru od izvoza zaradile skoro 350 MILIONA EVRA

Izvor: Blic, 13.Feb.2018, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovih 15 kompanija su u januaru od izvoza zaradile skoro 350 MILIONA EVRA

Samo za prošli mesec, 15 kompanija u Srbiji ostvarile su izvoz od 347,5 miliona evra, a najveći izvoznik je železara iz Smedereva HBIS grupa sa 70,4 miliona evra, a sledi Fijat Krajsler automobili (FCA) sa 64,1 miliona evra i Tigar Tajers 30,5 miliona evra.

Prošlog meseca, prema poslednjim podacima ministarstva finansija u društvu najvećih izvoznika našli su se i Naftna industrija Srbije sa 28 miliona evra izvoza, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << HIP Petrohemija sa 21,1 milion evra i Društvo za trgovnu Robert Boch - 17,9 miliona evra. Tetra pak je u inostranstvu prodao robe u vrednosti od 16 miliona evra, Hemofarm 14,2 miliona evra, Jura iz Rače 13,9 miliona evra.

Sličan iznos od izvoza ostvarili su i Leoni iz Prokuplja (13,3 miliona evra), Grundfos Srbija iz Inđije (13,2 miliona evra) i RTB Bor (12,7 miliona evra).

Henkel je izvezao robu u vrednosti od 11,5 miliona evra, Delfi Pakard iz Novog Sada 10,5 miliona evra a Gorenje 10,2 miliona evra.

Italija i Nemačka najznačajniji

Inače, najveći spoljnotrgovinski partneri su Italija i Nemačka. Izvoz u te dve zemlje činio je 25,8 odsto ukupnog izvoza, dok uvoz 22,7 odsto.

Najpovoljnija razmena odvijala se sa zemljama u okruženju - BiH, Crna Gora, Makedonija, Rumunija, Bugarska, Hrvatska, ali i Slovačkom, Velikom Britanijom, Italijom, Švedskom i Moldavijom. Sa zemljama EU obavlja se oko dve trećine spoljnotrgovinske razmene.

(Danijela Nišavić)

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.