Fijat pregovara sa Fokskonom

Izvor: B92, 18.Jan.2020, 17:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fijat pregovara sa Fokskonom

Milano -- Kompanija "Fijat-Krajsler" pregovara s tajvanskom kompanijom "Fokskon" o razvoju i proizvodnji vozila na baterije.

To je u petak saopštio američko-italijanski proizvođač automobila.

"Fijat-Krajsler" je u procesu spajanja sa francuskom firmom " Pežo" koja je 12 odsto u vlasništvu kineske kompanije Dongfeng Motor Co.

Nejasno je kakav će uticaj predloženo zajedničko ulaganje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Fiat-Krajslera" sa "Fokskonom", imati na spajanje s PSA, koje se očekuje da bude završeno u narednoj godini.

Ako "Fiat-Krajsler" postigne dogovor s "Fokskonom", zajedničko ulaganje bi se prvo usredsredilo na Kinu, najveće tržište električnih automobila sa 1,2 miliona prodatih takvih vozila prošle godine - polovina ukupne prodaje u svetu.

"Predložena saradnja... omogućila bi stranama da spoje inženjering, proizvodnju i tehnologije mobilnog softvera, kako bi se fokusirali na rastuće tržište električnih vozila s baterijama", saopštio je "Fiat-Krajsler".

Razgovori su usmereni na postizanje obavezujućeg sporazuma "u narednih nekoliko meseci", saopštila je ta kompanija.

Proizvođači automobila širom sveta najavili su seriju partnerstava za proizvodnju električnih vozila da bi podelili velike troškove razvoja tehnologije potrebne za to.

Kompanije uključujući "Dženeral Motors Co." i "Tojota Motor Co." imaju zajednička preduzeća za električna vozila s kineskim partnerima kako bi iskoristile njihovo iskustvo u pravljenju jeftinih vozila.

Kineska vlada ima sistem zasnovan na kreditima koji podstiče proizvođače automobila da prodaju električna vozila, što dovodi do umnožavanja marki.

Ali analitičari te industrije očekuju da će visoki troškovi razvoja mnoge od njih naterati na udruživanje. Taj trend je doveo do komplikovanih veza među konkurentima. "Mercedes Benc" firme "Daimler AG" ima zajednička ulaganja za električna vozila, kako sa "BZD Autom" - jednim od najvećih svetskih proizvođača automobila na baterije, i sa njegovim suparnikom "Geely Holding" koji je u inostranstvu najpoznatiji kao vlasnik švedske firme "Volvo Cars".

"Geely" takođe ima dva odvojena električna brenda: "Geometry" i "Volvo Polestar". Pored svog udela u " Pežou", "Dongfeng" ima zajednička preduzeća s "Nissan Motor Co.", "Kia Motor Co." i Grupom "Reno", koje sve proizvode i električne modele.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.