Uprkos pojeftinjenju nafte na svetskom tržištu, gorivo u Srbiji sve skuplje

Izvor: Radio 021, 10.Sep.2018, 08:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uprkos pojeftinjenju nafte na svetskom tržištu, gorivo u Srbiji sve skuplje

Pojeftinjenje nafte na svetskom tržištu, za naše vozače ne znači mnogo, jer oni gorivo ne plaćaju manje, nego čak i skuplje.

Na benzinskim pumpama u Srbiji gorivo je poskupelo oko 50 para po litru, pa je sada litar benzina oko 155,5 dinara, a dizel goriva oko 164,5. Prema rečima sekretara Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislava Mićovića dešavanja dve nedelje unazad pokazuju da je cena goriva viša 50 para po litru, a u najvećoj meri porasla je i kotacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << benzina i dizela, na šta niko u Srbiji ne može uticati.

Istovremeno, cena sirove nafte tipa "brent" se tokom avgusta kretala između 70 i 75 dolara barel, ali se ta količina krajem meseca plaćala i više od 78. Početkom ove nedelje barel "brenta" koštao je gotovo 80 dolara, ali je sada pojeftinio i staje nešto više od 77 dolara. Kako će se kretati cene nafte na svetskom tržištu teško je reći, jer to zavisi pre svega od ponude i potražnje, ali je izvesno da se promene odražavaju na sva lokalna tržišta, posebno ona koja su, kao što je Srbija, uvozno zavisna.

Analiza UNKS-a pokazuje da na tržištu u regionu većih promena cene goriva nije bilo, a nije se menjalo ni mesto koje po tom parametru zauzima Srbija. S cenom litre benzina Srbija je na sredini lestvice cena tog goriva u regionu, dok je cena dizela u našoj zemlji na vrhu te lestvice, piše "Dnevnik".

Litar bezolovnog benzina u Srbiji košta oko 1,30 evra, a najskuplje ga je kupovati u Grčkoj gde iznosi oko 1,64 evra. Skuplje nego u Srbiji bezolovni benzin plaćaju u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Sloveniji, dok je najjeftinije u Bosni i Hercegovini.

Litar dizela na benzinskim pumpama košta oko 1,38 evro, a taj derivat u regionu više plaćaju samo vozači u Albaniji i Grčkoj.

Jedan od faktora koji se pominje kao presudan na rast cena goriva je i nizak vodostaj Dunava koji utiče na rast troškova prevoza. Inače, u ceni svakog litra goriva koju plaćaju potrošači na benzinskim pumpama u Srbiji su i akciza, porez na dodatu vrednost i naknada za obavezne rezerve. Tako u ukupnoj ceni litra goriva oko 50 odsto plaćanja ide državi.

Autor: Dnevnik, Novosti

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.