Siniša Mali izričit: Razmišljamo o nižim akcizama na gorivo zbog GRAĐANA, a ne zahteva s ulice

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Jun.2018, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Siniša Mali izričit: Razmišljamo o nižim akcizama na gorivo zbog GRAĐANA, a ne zahteva s ulice

On je podsetio na jučerašnju izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića povodom protesta koji nekoliko dana traju u Srbiji zbog cene goriva

Vlada Srbije razmišlja o eventualnom smanjenju akciza na gorivo kako bi se našlo najbolje rešenje za građane, a ne zbog toga da bi se odgovorilo na proteste i zahteve sa ulica, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Pročitajte i: >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Na konferenciji za novinare sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda, upitan o tome da li postoji prostor da se smanje akcize na gorivo, Mali odgovara da se ne može svaka mera posmatrati izolovano, te da i MMF smatra da akcize i njihovo eventualno smanjenje ne doprinose rastu.

- O tome možemo da diskutujemo. Ono što u ovom trenutku radimo kao Vlada je da ipak razmišljamo i o tome i da intenzivno radimo sa predsednicom Vlade da nađemo najbolju meru ako je potrebno da izađemo građanima u susret i po tom pitanju - izjavio je Mali.

, te da ni Vlada neće da odgovara na proteste i zahteve sa ulice.

Odgovarajući na isto pitanje, šef misije MMF Džejms Ruf je rekao da smanjenje akciza nije prioritet, te objasnio da su PDV i akcize relativno bolje rešenje iz perspektive rasta, i da je fokus MMF-a više na smanjenju poreza na rad i povećanju podsticaja za investicije kroz smanjenje poreza na dobit, a sve u cilju ubrzanja rasta.

- Uvek u centru pažnje MMF-a je zaštita ugroženih grupa, kao što su siromašni poljoprivrednici, koji su pod udarom povećanja cena. Mi uvek mislimo da je to pitanje bolje rešavati kroz dobro targetirani sistem socijalnih beneficija - izjavio je Ruf.

Ruf je rekao i da je činjenica da je benzin poskupeo zbog povećanja cene nafte na svetskom tržištu, a ne zbog povećanja akciza.

- Cene nafte rastu i padaju kao i druge cene - izjavio je Ruf.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.