SKAČE CENA NAFTE ZBOG NAPADA U SAUDIJSKOJ ARABIJI: Evo kako će se to odraziti na Srbiju!

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Sep.2019, 06:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SKAČE CENA NAFTE ZBOG NAPADA U SAUDIJSKOJ ARABIJI: Evo kako će se to odraziti na Srbiju!

Dramatičan skok cene sirove nafte od skoro 20 odsto, kao posledica napada na postrojenja u Saudijskoj Arabiji, može dovesti do poskupljenja goriva i u Srbiji, a moguća je i nestašica, kažu stručnjaci.

Posle napada na postrojenja u Saudijskoj Arabiji cena sirove nafte je skočila za 20 odsto, da bi se zatim smirila na rastu od 10 odsto.

Prva posledica tog poskupljenja, kako priča ekonomista Saša Đogović, jeste instant pad cene akcija na svetskim berzama, a dalje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << posledice zavise od toga kako će se i kada stabilizovati cena nafte.

- Svetske berze su reagovale odmah i momentalno signalizirale pad cene akcija, što se već vidi na evropskim i azijskim berzama. To je prvi udar, a ne možemo odmah da dokučimo kakvi će sve biti efekti - kaže Đogović.

- Prva posledica je poskupljenje proizvodnje, a onda poskupljenje proizvoda i smanjena tražnja.

U Srbiji je već početkom leta previranje na svetskom tržištu nafte dovelo do poskupljenja goriva. To je bila posledica američkih sankcija protiv Venecuele i Irana, kao i pada zaliha nafte u SAD, zbog čega je cena nafte skočila.

- Najvažnije pitanje je kakav će uticaj obustava isporuka sa tih naftnih polja ostaviti na snadbevenost tržišta, a i odmah zatim pitanje kakav će uticaj na cenu sirove nafte ostaviti pad ponude za oko 5.7 miliona barela na dan.

Mnogi će zbog rizika od zaoštravanja sukoba želeti da povećaju sopstvene zalihe nafte, pa ni tražnja neće biti realna.

KAKO JE NASTAO GASTARBAJTER? Tog oktobra 1968... (VIDEO)
Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.