Pakleni protesti propraćeni nestašicama i nasiljem zbog cena goriva konačno gotovi

Izvor: B92, 01.Jul.2022, 18:27

Pakleni protesti propraćeni nestašicama i nasiljem zbog cena goriva konačno gotovi

Vlada Ekvadora i lideri starosedelačkih grupa postigli su dogovor o prekidu dvonedeljnih protesta.

Stanovništvo se diglo na protest zbog cene goriva, socijalne i ekonomske politike predsednika Giljerma Larsa, i u njima je poginulo najmanje osmoro ljudi, rekli su lideri domorodaca.

"Postigli smo najvišu vrednost kojoj svi težimo: mir u našoj zemlji", napisao je Laso u poruci na Tviteru, povodom završetka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protesta, preneo je Rojters.

Demonstracije su predstavljale deo nacionalnog štrajka koji je Konfederacija autohtonih naroda Ekvadora započela 13. juna ove godine. Tražili su da se cena benzina smanji za 45 centi po galonu na 2,10 dolara, da se uvedu kontrole cena poljoprivrednih proizvoda i da se usvoji veći budžet za obrazovanje.

Kao deo sporazuma, vlada je pristala da ponovo smanji troškove goriva, među kojima su benzin i dizel koji se najčešće koriste, za dodatnih pet centi, nakon prethodnih smanjenja od 10 centi po galonu.

Ukupno smanjenje cena od 15 centi za oba goriva koštaće državu oko 340 miliona dolara godišnje, saopštilo je ministarstvo finansija.

Protesti su posebno bili nasilni u šest provincija u severnom delu centralnog Ekvadora, prenosi Rojters.

Protesti su doveli do nestašice hrane i lekova i ozbiljno su uticali na naftnu industriju, koja je glavni izvor prihoda Ekvadora. Koštali su zemlju oko 213 miliona dolara, pokazuju podaci ministarstva energetike.

Protesti su smanjili dnevnu proizvodnju nafte za više od polovine prethodnog nivoa, prenose agencije.

Demonstranti su se žalili na policijsko nasilje tokom demonstracija, dok je vlada prijavila desetine povređenih vojnika i policajaca, a jedan vojnik je i poginuo tokom napada na konvoj koji je prevozio gorivo do najvećeg naftnog polja Ekvadora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.