Nezaustavljiv rast: Građani besni, cene goriva vraćaju u prošlost

Izvor: B92, 28.Sep.2018, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezaustavljiv rast: Građani besni, cene goriva vraćaju u prošlost

Gorivo u Republici Srpskoj do kraja nedelje će koštati i do 2,40 maraka čime će se približiti rekordnim cenama iz 2008. i 2012., kada je koštalo oko 2,50 KM.

“Pojedini distributeri su pre nekoliko dana digli cene. Cena nafte na svetskom tržištu je oko 81,5 dolara po barelu i najviša je u poslednje 52 nedelje. Verovatno će do kraja sedmice i ostali dići cene, a poskupljenje će biti ukupno za pet feninga” – kaže Saša Ćejić, zamenik predsedavajućeg Grupacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS.

Cene goriva na benzinskim pumpama u Srpskoj trenutno su do 2,35 KM.

Osim goriva, najavljeno je i poskupljenje gasa za takođe pet feninga, a koji sada košta 1,19 maraka.

Cena goriva bila bi niža za 0,18 KM po litri da nisu povećane akcize na naftne derivate, što je od februara izazvalo udar na džepove potrošača, a posle toga gorivo je nekoliko puta poskupelo zbog cene na svetskom tržištu. Nakon povećanih akciza u BiH je gotovo sve poskupelo – i robe i usluge.

Potrošači su se žalili, čak su vozači protestovali blokiranjem saobraćaja, ali država se ne odriče svojih povećanih prihoda, koji su namenjeni za gradnju puteva i autoputeva.

Posredstvom parlamentarne procedure građani su tražili da Vlada RS interveniše kroz Zakon o regulisanju cena, ali bez efekata. Mnogi građani u Banjaluci se žale da im je godišnja potrošnja goriva znatno veća nego za električnu energiju, a pri tome vožnja se svodi mahom na relaciju posao – kuća. Zvanični podaci pokazuju da je godišnja potrošnja goriva u Srpskoj gotovo milijardu maraka, a da se trećina maloprodajnog prometa odnosi na naftne distributere, prenosi Banjaluka.com.

Narodni poslanik u Narodnoj skupštini Nade Planinčević izračunao je da krajnji kupci na benzinskim pumpama plaćaju dva i po puta skuplje gorivo od nabavne cene. Razlika se odnosi, kako kaže, na maržu koju uzimaju distributeri i akcizu koju ubire država.

“Znamo da na nabavnu cenu ne možemo da utičemo i da je marža pravo distributera. Zašto Vlada RS ne prihvati predlog smanjenja akciza kako bi cena nafte bila podnošljiva za privredu i građane”, upitao je poslanik Planinčević.
Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.