Neredi u Iranu zbog cene goriva, gore banke i automobili

Izvor: RTS, 18.Nov.2019, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neredi u Iranu zbog cene goriva, gore banke i automobili

Protesti u Iranu zbog povećanja cena benzina proširili su se širom zemlje. Najmanje sto banaka i desetine zgrada i automobila zapaljeno je u protestima. Iranska revolucionarna garda upozorila je demonstrante da će sprovesti odlučnu akciju ukoliko protesti ne utihnu.
Demonstracije koje su u petak izbile zbog povećanja cena benzina od 50 odsto pretvorile su se u političke sa zahtevima da teokratsko rukovodstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Irana siđe sa vlasti, prenosi Rojters.

Najmanje sto banaka i desetine zgrada i automobila zapaljeno je u protestima, javljaju državni mediji. Na snimcima koji su objavljeni na društvenim mrežama vide se izgoreli objekti benzinskih pumpi. 
Portparol iranske vlade Ali Rabei izjavio je su "nasilni demonstranti" uzeli policajce i osoblje bezbednosnih agencija za taoce, ne iznoseći više detalja.
Dodao je da će vlada uskoro deblokirati pristup internetu širom zemlje.
Rabei je ocenio da učesnika protesta ima 80 odsto manje nego prethodnog dana, prenosi AP.
Iranska revolucionarna garda upozorila je demonstrante da će sprovesti "odlučnu akciju" ukoliko protesti ne utihnu.
Predsednik Hasan Rohani rekao je da su cene goriva u petak povećane za 50 odsto kao bi se prikupilo dodatnih 2,55 milijardi dolara godišnje kao pomoć za 18 miliona porodica sa niskim mesečnim primanjima.
Međutim, mnogi Iranci su besni i očajni zbog ponovnog uvođenja američkih sankcija koje su uticale da se ne obistine obećanja vlasti o novim radim mestima i ulaganjima.
Kako navodi britanska agencija, ovo su najozbiljniji neredi u Iranu od kraja 2017. godine, kada je dvadeset dvoje ljudi poginulo u protestima zbog loših životnih uslova.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vođama protesta u Iranu preti pogubljenje vešanjem

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2019, 12:38

U članku objavljenom danas u iranskom dnevniku "Kejhan" sugeriše se da će oni koji su vodili nasilne proteste u Iranu zbog povećanja cene benzina biti pogubljeni vešanjem...U članku je navedeno da pravosuđe smatra pogubljenje vešanjem vođa nereda definitivnom kaznom, ne navodeći druge detalje,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.