Mislili ste da je cena od 160 dinara za litar goriva mnogo: Ukoliko Saudijci ispune ove pretnje cena od 300 dinara će vam delovati malo

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Okt.2018, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mislili ste da je cena od 160 dinara za litar goriva mnogo: Ukoliko Saudijci ispune ove pretnje cena od 300 dinara će vam delovati malo

Ako SAD uvedu sankcije Saudijskoj Arabiji zadaće smrtonosni udarac sopstvenoj ekonomiji. Zvanični Rijad će možda prikloniti Iranu, prodavati svoju naftu za kineske juane i pozvati rusku vojsku na svoju teritoriju.

Evo šta na benzinskim pumpama u Srbiji kažu o pravilu koje danas stupa na snagu

Saudijski zvaničnici su otkrili da će možda izvršiti “odmazdu” protiv SAD ako Vašington ispuni svoje pretnje da uvede sankcije saudijskoj državi zbog nestanka novinara >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Džamala Kašogija. Turki Aldahil, glavni urednik Saudijske internacionalne medijske kuće Al Arabija rekao je da zvanični Rijad razmatra čak 30 različitih opcija kojima će odgovoriti na sankcije, a mnoge koje je pomenuo zvuče ekstremno.

U članku koji je objavljen u nedelju piše da saudijski uticaj na tržište nafte stavlja kuću Sauda u položaj da izuzetno oštete američke interese.

- Ako skok cene nafte na 80 dolara ljuti predsednika Trampa, niko ne može da isključi skok cene na 100 ili čak 200 dolara, a možda i duplo više – napisao je on, dodajući da Rijad može i da pređe na kineski juan za trgovinu nafte umesto dolara, čime bi potkopao uticaj američke valute na svetsku trgovinu.

Saudijci mogu da naprave geostrateški obrt od Amerike ka njenim rivalima, Kini, Rusiji i Iranu, dodaje Aldahil.

Kina objavila: Rekordan suficit u trgovini sa SAD, drugi mesec zaredom

Kao posledica približavanja Iranu, u Saudijskoj Arabiji navode da bi se tada zakopale ratne sekire sa Hamasom i Hezbolahom.

Naravno, to bi istovremeno značilo da Saudijci neće više kupovati oružje američke proizvodnje, ako sankcije zaista stupe na snagu, dodaje Aldahil navodeći da će tim činom prodaja američkog naoružanja u svetu pasti za čak DVE TREĆINE. Američke firme će u tom slučaju biti izbačene sa saudijskog tržišta.

Pratite nas i na našem Instagramu SrbijaDanas.
Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.