Makron traži nove razgovore sa žutim prslucima

Izvor: RTS, 03.Dec.2018, 00:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makron traži nove razgovore sa "žutim prslucima"

Francuski predsednik Emanuel Makron zatražio je od premijera Eduarda Filipa da se sastane s liderima najvećih političkih stranaka i predstavnicima Pokreta "žuti prsluci" koji su organizovali proteste zbog povećanja cena goriva, kako bi razmotrili mogućnosti za izlazak iz sadašnje krize.
Makron je istovremeno od ministra unutrašnjih poslova Kristofa Kastanera zatražio da razmisli o "izmenama" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bezbednosnih procedura, u cilju obuzdavanja aktuelnih protesta, prenosi AP.

To je navedeno u saopštenju iz predsedničkog kabineta, objavljenog nakon hitnog sastanka u predsedničkoj palati, na kojem se razgovaralo o protestima u Parizu.
Planovi za sastanak premijera i predstavnika "žutih prsluka" prošle nedelje nisu realizovani nakon što je odbijen njihvo zahtev da se razgovor prenosi uživo.
Pariska policija saopštila je večeras da su u protestima održanim u subotu u Parizu, povređene 133 osobe, među kojima 23 policijska službenika.
Šef pariske policije Mišel Delpeš izjavio je da su neki policajci proteste opisali kao "nasilje bez presedana", kao i da su neki učesnici koristili čekiće, alatke za vrtlarstvo, vijke, kamenje i druga sredstva, prenosi AP.
Kako se navodi, u protestima su učestvovali i krajnje desničarski i levičarski aktivisti, kao i pristalice pokreta "Žuti prsluci".
Kako je rekao, požari su potpaljeni u šest zgrada i podignuto je više od 130 improviziranih barikada, a zapaljeno je 112 vozila.
Rariski tužilac Remi Hajc izjavio je da je 378 osoba zadržano u pritvoru, a da je među njima 33 maloletnika.
Ranije danas francuski predsednik Emanuel Makron obišao je Trijumfalnu kapiju na kojoj su ispisani grafiti tokom protesta, kao i obližnju aveniju na kojoj su se demonstranti juče sukobili s policijom.
Iako se spekulisalo, francuski predsednik Emanuel Makron na današnjem sastanku sa premijerom i nadležnim ministrima ipak nije razmatrao uvođenje vanrednog stanja. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MAKRON TRAŽI NOVE RAZGOVORE Haos u Francuskoj ne jenjava, povređene 133 osobe

Izvor: Blic, 03.Dec.2018

Francuski predsednik Emanuel Makron zatražio je danas od premijera Eduarda Filipa da se sastane s liderima najvećih političkih stranaka i predstavnicima Pokreta "Žuti prsluci" koji su organizovali proteste zbog povećanja cena goriva, kako bi razmotrili mogućnosti za izlazak iz sadašnje krize.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.