Kikinda: Potražnja za ogrevom drastično viša, građani ne pitaju za cenu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Maj.2022, 14:55

Kikinda: Potražnja za ogrevom drastično viša, građani ne pitaju za cenu

Vlada Srbije privremeno je, na 60 dana, zabranila izvoz određenih drvnih sortimenata koji se koriste za proizvodnju čvrstih goriva, što bi trebalo da stabilizuje situaciju na domaćem tržištu ogreva.

Trenutna cena kubika ogrevnog drveta je 9.000 dinara, što je oko 30 odsto više nego protekle godine. Problem je i nedostatak materijala na stovarištima.

Cena za kubik ogrevnog drveta trenutno iznosi 9.000 dinara, što je oko 30 odsto više nego protekle godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Vlasnici stovarišta kažu da je potražnja dosta veća nego lane, a da je jedan od problema nedostatak repromaterijala. Uglja takođe nema u ponudi.

''U odnosu na prošlu godinu cena je porasla između 30 i 40 odsto, u zavisnoti od sortimenta i vrste drveta'', kaže Bogdan Stepanov, vlasnik stovarišta u Kikindi.

Vlada Srbije je u međuvremenu privremeno zabranila izvoz određenih drvnih sortimenata koji se koriste za proizvodnju čvrstih goriva na bazi bio mase.

Cilj zabrane izvoza je, kako se navodi, sprečavanje kritične nestašice ovih proizvoda, odnosno ublažavanje posledica nestašice nastale usled povećanog izvoza kao i potrebe stanovništva za povećanim snabdevanjem prouzrokovanim krizom na svetskom tržištu energenata.

Izvozno orijentisane kompanije koje se bave preradom drveta za sada nemaju većih problema sa nabavkom reprometrijala, ali ni na tržištu koje za sada uspevaju da podmire.

"Što se tiče repromaterijala i sirovine, za sada nema problema što se tiče naše proizvodnje", dodaje Nenad Jakovljević, vlasnik preduzeća za preradu drveta.

Stavka kao što je nabavka ogreva trenutno je prioritet u Savezu penzionera Srbije, koji uveliko dogovaraju naredne korake, kako bi se svi članovi na vreme snabdeli ogrevom.

"Kolubara ima nagoveštaje da će uskoro biti prodaje, uputiće se zahtevi sa pregovora sa najviših nivoa da se bar penzioner obezbede kada je ugalj u pitanju" - ističe Milan Periz, član Skupštine Saveza penzionera Srbije.

Uprkos tome što je ogrevno drvo bilo najisplativije u domaćinstvima, bilo je i onih koji su se preorijentisali na centralno, odnosno na grejanje na gas.

Međutim, ove sezone, potražnja za ogrevnim drvetom je drastično veća, pa, kako kažu u stovarištima, građani već uveliko poručuju, ne pitajući ni za cenu, ni za vrstu drveta.
Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.