Izvor: RTS, 26.Sep.2021, 08:43

Kabul, cene u galopu

Nakon neizvesnosti i haosa tokom prvih dana talibanskog osvajanja Avganistana, nastupio je period nestašica koje su postale nova svakodnevna realnost na koju se privikavaju građani glavnog grada Avganistana.
U prvom planu su problemi sa snabdevanjem životnim namirnicama, vodom i lekovima, kažu žitelji Kabula, prenosi TAS.

Iako je saobraćaj u Kabulu intenzivan, vozači se žale da jedva uspevaju da prikupe novac za skupo gorivo. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Cena benzina je galopirajuće porasla, čak za 20 do 40 odsto od početka avgusta. U Kabulu vlada nestabilnost i svakodnevno imamo redove na svim maloprodajnim mestima", izjavio je u razgovoru sa dopisnikom agencije TAS jedan žitelj glavnog grada.
Cene hrane su u stalnom porastu jer se u značajnoj meri uvozi iz Irana i Pakistana, a pad vrednosti nacionalne valute utiče na kupovnu moć i opšte raspoloženje potrošača i privrednika.
"Cena brašna je porasla za 30 odsto, povrća čak za 50 odsto i teško je pronaći određene namirnice i preko potrebne lekove", žale se stanovnici Kabula.
Ograničenje za podizanje gotovine na maksimalnih 20.000 avganija nedeljno (200 američkih dolara), dovodi do komplikacija, a stvar dodatno otežava ograničenje na novčane transfere i transakcije iz inostranstva.
Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.