Gorivo ponovo poskupelo, šta je dovelo do toga?

Izvor: N1 televizija, 15.Okt.2018, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gorivo ponovo poskupelo, šta je dovelo do toga?

"Od ukupne količine goriva koje se potroši u Srbiji, 85 odsto potiče ili od uvezene nafte ili od gotovih derivata, a cena tog goriva zavisi od cene na globalnom tržištu. Najveći deo ovog rasta potiče o rasta kotacije benzina i dizela na osnovu kojih se određuju veleprodajne cene", objasnio je Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

"Nestabilno je tržište nafte, pre svega zbog globalne tenzije, jedna izjava može da izazove skok cene ili da obori. Nivo >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << ponude i potražnje je uravnotežen i ne bi trebalo da dođe do skoka, do skoka je došlo zbog psihološkog efekta. Zavladala je nervoza na velikom tržištu, jer je neko mislio neće ga biti dovoljno platiću dolar više. Dolar više po dolar više eto poskupljenja", objašnjava Mićović.

Kako je rekao, kada bude indikatora da nema razloga za paniku i cene će se vratiti nazad.

Govoreći o mogućim potezima države, Mićović je naveo da u Zakonu o akcizama postoji član, koji omogućava Vladi da smanji akcizu i ubčlaži cenu na tržištu. Da či će to i da učini, zavisi od Vlade koja treba da proceni da je došlo do poremećaja na tržištu.

"Svi sada merkaju i procenjuju koliko će ovo da traje, treba da se vodi računa o konkurenciji domaće privrede, može se desiti da se visoke cene ugrade u cenu nekih drugih proizvoda i onda ih je teško izbaciti. Visoke cene goriva podižu osnovicu za PDV i prihodi države rastu. S druge strane, prihodi distributera ne rastu, jer moraju da plate veći iznos. Distributerima odgovara niža cena da bi bila veća potrošnja. Visoke cene smanjuju potrošnju, građani odmah odreaguju".

Kao jedan od razloga za poskupljenje, navodi se nivo Dunava, koji je nizak za plovidbu.

"Nije zanemraljiv razlog. Mi u Srbiji trošimo trećinu goriva iz uvoza, velika većina ide Dunavom, kad vam nedostaje trećina, a Dunav ima problema sa vodostajem, i prestao je utovar barži s goivom u Mađarskoj za Srbiju. Bez nade da će se vodostaj podići je ozbiljan problem za niz kompanija, država bi mogla da predloži neke mere, zalihe su presušile, da li će domaći proizvođač moći to da potkrepi. Treba se pripremiti za to".

Mićović dodaje da zbog toga nema mesta za paniku, ali da se treba dobro pripremiti.

"Treba pripremiti neke mere, ako krene kamionski transport kao alternativa to je skupo, da vidimo da li to možemo da olakšamo, da li možemo da iskoristimo gorivo iz robnih rezervi, ima stvari o kojima država može da razmisli. Dunav se neće ubrzo vratiti na nivo za saobraćaj".

On je naveo da su u komunikaciji s Ministarstvom rudarstva, da su im ukazali na moguće probleme, uz podsećanje da je moguće da "nećemo pričati o ceni goriva, nego da li ga ima".

"Mi smo tražili prijem i kod ministra finansija, kako bismo mu predstavili pogled na politiku akciznog oporezivanja. Uvereni smo da imamo deo goriva koji se troši u Srbiji, a kupljeno je u drugim zemljama. Celo leto smo beležili skok tranzitnog saobraćaja, a nismo beležili skok prodaje na pumpama. Država bi prihodovala, ukoliko bi se napravila klima da kamioni ulaze prazni, a izlaze prepuni. To nismo uspeli da prezentujemo ministru i nadamo se da ćemo dobiti poziv", kaže Mićović.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.