Izvor: RTS, 14.Feb.2022, 12:03

Cena sirove nafte raste, kako ograničenje cena goriva u Srbiji utiče na tržište

U trenutku kada cene sirove nafte u svetu rastu i kada nije izvesno koje su granice poskupljenja, Vlada Srbije propisala je da maksimalna maloprodajna cena naftnih derivata evrodizel i evropremijum BMB 95 bude 179, odnosno 171 dinar po litru – što je nekoliko dinara manje od aktuelnih cena na pumpama. Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije objasnio je da bi, u slučaju da cene budu zamrznute duže od 30 dana, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << moglo da dođe do velikih problema u funkcionisanju.
Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović rekao je za RTS da će, uvođenjem maksimalne cene naftnih derivata na 30 dana, sve promene na globalnom tržištu istrpeti maloprodaja derivata nafte.

"Samo je kraj zamrznut. Samim tim, svaki poremećaj, eventualni skok cena nafte će ići na teret naftnog sektora. To, u principu, može da se izdrži i to je nešto što je prihvatljivo. Nije u skladu sa tržišnim zakonima, ali je u skladu sa Zakonom o trgovini. Zato je važno da u ovih 30 dana dobro posmatramo šta se dešava i da takva mera ipak ne traje duže", kazao je Mićović.
Istakao je da je cena nafte u danu kada je Vlada donela uredbu o zamrzavanju bila 91 dolar po barelu, a sledećeg dana je iznosila 93 dolara.
"Naravno da se taj skok cene nafte ne odražava odmah na derivate nafte, potrebno je neko vreme. Bitno je da li će taj trend da se održi. Inače, mi nismo jedina zemlja koja primenjuje ovu meru. U Hrvatskoj je već treći mesec aktuelna", naveo je Tomislav Mićović.
Cene su zamrznute i u Mađarskoj i Poljskoj, a kako je Mićović istakao, Poljska trenutno ima najpovoljnije cene goriva u Evropi, pošto je PDV na promet goriva smanjen sa 20 na osam procenata, dok je cena goriva u Srbiji niža nego u najrazvijenijim državama Evrope.
Naglasio je da cene ne smeju da budu zamrznute duže od 30 dana.
Ograničenje cena ne odnosi se na goriva sa aditivima Mićović je objasnio da se uredba Vlade odnosi samo na bazna goriva evrodizel i evropremijum BMB 95, dok se goriva sa aditivima mogu prodavati po dosadašnjim cenama.
"Postoje kupci koji isključivo koriste takva goriva pa im to ne bi trebalo uskratiti. Da je država ograničila cenu tih goriva, ne bi više niko mogao da ih prodaje jer je njihova distribucija skuplja", kazao je Mićović.
Mićović je kazao da je cena sirove nafte u petak iznosila 94,44 dolara, a jutros 96 dolara za barel.
Istakao je da bi eventualne sankcije Evrope i Amerike Rusiji koja je veliki izvoznik nafte, mogle da poremete snabdevenost i cene tog derivata.
Mićović je kazao da analitičari procenjuju da bi već tokom proleća cena sirove nafte mogla da dostigne i 100 dolara po barelu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Predizborno zamrzavanje cena u Srbiji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Feb.2022

Dva meseca pred izbore, vlasti u Srbiji po treći put donele su odluku o ograničenju cena sa ciljem zaštite potrošača. Vlada Srbije je u najnovijoj odluci od 10. februara propisala maksimalnu cenu goriva. U decembru su zamrznute cene prirodnog gasa i osnovnih životnih namirnica, poput brašna i...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.