CENA NAFTE NASTAVLJA DA RASTE: Evo kada se očekuje da gorivo poskupi u Srbiji

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Jun.2020, 23:25

CENA NAFTE NASTAVLJA DA RASTE: Evo kada se očekuje da gorivo poskupi u Srbiji

Nov sastanak proizvođača nafte najavljuje promene na tržištu i kod nas

Cena nafte nastavila je da raste. Barel "brenta" prvi put je od marta premašio nivo od 40 dolara, dok je američka WTI nafta stigla do 38 dolara.

Ovakav skok pripisuje se rastu optimizma na tržištu koje očekuje da će glavni proizvođači "crnog zlata", okupljeni u organizacije OPEK i OPEK+, produžiti dogovoreno smanjenje proizvodnje i da će oporavak od pandemije virusa korona podstaći >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << tražnju za gorivom. U vezi stim postavlja se pitanje  kako će se novi trendovi na svetskom tržištu nafte odraziti na cenu goriva u Srbiji.

S obzirom na to da se promene na globalnom tržištu "crnog zlata" u Srbiji obično reflektuju nakon dva do tri meseca, poznavaoci prilika procenjuju da naši vozači neće morati da brinu makar do kraja leta. Kako tvrde, logično je, s obzirom na rast cena na svetskom tržištu, očekivati poskupljene i u našoj zemlji, samo, kako kažu, pitanje je kada.

Petar Stanojević, profesor na Fakultetu za bezbednost i bivši državni sekretar u Ministarstvu energetike, ocenjuje da će će ograničenje proizvodnje nafte, s kojim su članice OPEK-a krenule u maju, verovatno biti produženo još nekoliko meseci, uz mogućnost da bude uvedeno i neko dodatno.

- Kombinacija smanjenja proizvodnje i povećanja potrošnje nafte, zbog postepenog otvaranja ekonomije širom sveta, svakako je glavni faktor za dalji rast cena. Skladišta su počela da se prazne i naftaši nemaju više toliko straha da neće da prodaju svoju robu. Ipak treba podsetiti da govorimo o cenama "fjučersa" odnosno nafte koja će biti isporučena početkom septembra, tako da sadašnje vrednosti oslikavaju očekivanja za tri meseca - objašnjava Stanojević.

On smatra da će niska cena goriva u Srbiji verovatno ostati neko vreme, ali da možemo očekivati da polako krene da raste.

- Prema prognozama svetske agencije za energetiku, potršonja nafte neće do kraja ove godine dostići do 95 odsto potrošnje u decembru 2019, znači ipak će se trošiti manje nego ranije - navodi Stanojević i dodaje da bi neredi u SAD mogli da utiču na rast cene nafte jer ljudi obično u nezavisnim situacijijama počinju da prave zalihe.
Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.