Večeras se skida oznaka tajnosti: CIA radila istragu; Meta princ

Izvor: B92, 25.Feb.2021, 14:56

Večeras se skida oznaka tajnosti: CIA radila istragu; "Meta" princ

Američka administracija priprema se da skine oznaku tajnosti sa poverljivih dokumenata o ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija, ubijenog 2018.

Novi američki predsednik Džo Bajden nedavno je izjavio da će "Bela kuća uskoro govoriti o tom ubistvu sa saudijskim kraljem". Zašto je to zanimljivo - zato jer se očekuje od Bajdena da rekapitulira odnos sa Saudijskom Arabijom, odnosno prestolonaslednikom trona, indirektno optuženim za ubistvo koje je šokiralo svet. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Podsetimo, Kašogi je poslednji put snimljen kako ulazi u ambasadu Saudijske Arabije u Istanbulu, ali iz nje nikada nije izašao. Nakon višednevnog insistiranja gotovo cele međunarodne zajednice, kao i Turske, na čijem tlu se ubistvo dogodilo, Saudijska Arabija je dozvolila turskim istražiocima da uđu u prostorije ambasade. Ali, tada je bilo prekasno.

Telo Kašogija je sklonjeno na vreme, kao i ključni dokazi. Međutim, kasnija istraga utvrdila je da je Kašogi mučen na posebno brutalan način i da je najverovatnije raskomadan i tako, u delovima, iznesen iz ambasade.

Stav zvaničnog Rijada je da su ubistvo počinili odmetnuti pripadnici tajne službe, koji su uhapšeni, a petorica je osuđena na smrtnu kaznu. Međutim, niko u potpunosti nije poverovao u tu priču jer se smatra da iza svega stoji saudijski prestolonaslednik, princ Muhamed bin Salman.

U izveštaj SAD o tom ubistvu, koji bi trebalo da bude objavljen danas, trebalo bi da piše da iza ubistva "najverovatnije stoji princ Salman", odnosno da ga je on najverovatnije i naredio. To je Rojtersu otkrilo čak četvoro službenika SAD.

Prema njihovim rečima, američka obaveštajna služba - CIA bila je ta koja je prikupila najviše podataka za izveštaj.

List "Vašington post", za koji je Kašogi radio, svojevremeno je napisao da je CIA krenula od jednog poziva - onog koji je uputio brat prestolonaslednika, princ Halid bin Salman, koji je bio saudijski ambasador u SAD u vreme ubistva Kašogija.

Princ Halid, koji je sada zamenik ministra odbrane, navodno je pozvao Kašogija, po nalogu brata, odnosno prestolonaslednika princa Muhameda bin Salmana, i tada mu je pružio garancije da će biti bezbedan u ambasadi Saudijske Arabije u Istanbulu, u koju je trebalo da ode kako bi pribavio papire za venčanje sa svojom devojkom.

Princ Halid, međutim, negirao je da je razgovarao s Kašogijem.

Ako se neko pitao zašto se sada skidaju oznake tajnosti, ako je CIA već prikupila dokaze, američki mediji navode da se sada poklopio politički trenutak - odnosno dolazak novog predsednika koji ima nameru da zategne odnose sa Rijadom koje je prethodnik Bajdena u Beloj kući poprilično olabavio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

CIA VEČERAS SKIDA OZNAKU TAJNOSTI: Ubistvo koje je šokiralo svet dobija svoj epilog

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Feb.2021

Dolazak Džoa Bajdena na mesto američkog predsednika znatno će promeniti odnose Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije..Američka administracija priprema se da skine oznaku tajnosti sa poverljivih dokumenata o ubistvu saudijskog novinara Džamala Hašogija, ubijenog 2018. godine...Novi američki predsednik...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

PRESTOLONASLDNIK NAREDIO I ODOBRIO UBISTVO Vašington najavio izveštaj o smaknuću novinara Kašogija

Izvor: Blic, 25.Feb.2021

SAD bi trebalo da objave izveštaj za koji se očekuje da će prikazati umešanost prestolonaslednika Saudijske Arabije Mohameda bin Salmana u ubistvo novinara Džamala Kašogija 2018. godine.

Nastavak na Blic...

Bajden u razgovoru sa saudijskim kraljem pokrenuo pitanje ljudskih prava

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Feb.2021, 03:30

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) razgovarao je telefonom sa saudijskim kraljem Salmanom u nastojanju da odnose sa starim saveznikom SAD postavi na novu osnovu, prenosi BBC. On je "potvrdio značaj koji SAD" pridaju univerzalnim ljudskim pravima i vladavini zakona," saopštila je Bela kuća. Bajden...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.