U čemu je sve Srbija najgora (7): Penzioneri u zoni sumraka

Izvor: Vesti-online.com, 15.Okt.2011, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U čemu je sve Srbija najgora (7): Penzioneri u zoni sumraka

Srbija se opet našla na začelju regiona - ovaj put po očekivanom životnom veku koji u Srbiji u proseku iznosi 74,32 godine. Na listi koju je objavila američka obaveštajna agencija CIA za 2011. godinu, Srbija se našla čak na 102. mestu od ukupno 222 zemlje.

Srbiju su preskočile sve zemlje regiona, a ubedljivo najbolju poziciju je zauzela Bosna i Hercegovina, pošto se našla na 45. mestu. Očekivana dužina života >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << građana Bosne i Hercegovine iznosi 78,81 godinu. Sledi Albanija na 60. mestu, gde očekivan životni vek traje 77,41 godinu, pa Hrvatska koja je na 80. poziciji sa očekivanom dužinom života građana od 75,79 godina.

Tek nekoliko meseci kraći životni vek (75,14 godina) stavio je Makedoniju na 88. mesto. Crna Gora nije obuhvaćena rang-listom. Očekivana dužina života se određuje na osnovu više faktora, među kojima su stopa mortaliteta, ali i kvalitet života u određenoj zemlji. Na vrhu liste je Monako, gde je očekivani životni vek 89,73 godina, što je čak deceniju i po više od Srbije. Slede Makao (84,41), San Marino (83,01), Andora (82,43) i Japan (82,25).

Srbija znatno zaostaje u odnosu na zapadnu Evropu i to govori o uslovima života.

Jasno je da Srbija zaostaje zbog svojevrsne epidemije raka, hroničnih nezaraznih bolesti... Dužina života u stvari govori o uslovima života i zdravstvenom sistemu, smatraju stručnjaci. Aleksandra Janković, psiholog kaže da loš kvalitet života i ishrana bogata ugljenim hidratima utiču na skraćen životni vek.

- Loše se hranimo, na našem jelovniku nema mnogo hrane bogate proteinima i vitaminima, jedemo dosta hleba, imamo podosta i gojaznih i stoga ne čudi da smo u vrhu po raznim oboljenjima. Najteža je situacija kad ljudi odu u penziju, jer tada ulaze, kako se to kaže, u zonu sumraka. Penzije su male, loša ishrana. Kod nas je prevencija još u povoju - navodi Jankovićeva.

Nažalost, u Srbiji još uvek važi princip "uvek može biti gore" i "nemoj da se buniš, vidiš kako drugi žive", što po oceni Jankovićeve vodi u još veću apatiju i lošiji kvalitet života.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.