TAJNI SPISI CIA: Milošević jeo jastoge, Izetbegović gledao fudbal

Izvor: Kurir, 23.Sep.2014, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TAJNI SPISI CIA: Milošević jeo jastoge, Izetbegović gledao fudbal

Agenti američke tajne službe opisivali kako su se balkanski pregovarači provodili tokom sudbonosnih sastanaka dok su ljudi ginuli u ratu

BEOGRAD - Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) skinula je oznaku tajnosti sa stotine hiljada stranica dokumenta, među kojima poseban odeljak čine one pod oznakom „rat u Bosni“. Kurir je pronašao do sada tajne dokumente CIA sa trećeg dana pregovora >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u Dejtonu pod oznakom AR 70-14 1OCT201, u kojima američki agenti prepričavaju kako su akteri iz bivše Jugoslavije uživali i provodili se dok je od njihovih odluka zavisila sudbina miliona ljudi.

Igrali se rata

Tako je američkim agentima bila zanimljiva informacija da su pregovarači bivše SFRJ jeli dok su razgledali američke avione razarače B-52, nevidljivi F-117, ispod čijih krila su se nalazile rakete „tomahavk“. Obilasku su prisustvovali Kristofer Hil (u to vreme američki ambasador u Srbiji), Momčilo Kraišnik, Slobodan Milošević, koga oslovljavaju sa Slobo, Haris Silajdžić.

Zaključak je bio da se pregovarači nisu ni pomerili s mrtve tačke, te da je jedan od pregovarača Volfgang Išinger proveo dva sata u razgovoru s Miloševićem.

Agenti CIA otkrivaju i da je Izetbegović imao potpuno različito mišljenje od Slobodana Miloševića. Navode da je Mo (Momčilo Kraišnik) pozvao bosansku delegaciju u Luisvil na fudbalsku utakmicu.

Stručna analiza

Takođe, u pomenutom dokumentu navodi se da su Slobodanu Miloševiću dopremljeni jastozi iz Mejna jer je organizovao večeru na kojoj je bio domaćin.

- Tokom večere Milošević nas je sve redom analizirao - napisao je u belešci CIA.

Među dokumentima s kojih je CIA skinula oznaku tajnosti nalaze se i razlozi raskola između Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića, kao i sankcije koje je tada Srbija uvela Srpskoj. Iako je s dokumenata skinuta oznaka poverljivosti, većina delova i dalje predstavlja tajnu jer su pojedini delovi precrtani crnom bojom.

Istorijski dogovor tri države bivše Jugoslavije

BALKANSKE VOĐE TRI NEDELJE

ZATVORENE U VOJNOJ BAZI

Posle brojnih neuspelih pokušaja mirovnih sporazuma da se prekine rat, 1995. godine pod okriljem SAD u njihovoj vojnoj bazi u Dejtonu Slobodan Milošević, Franjo Tuđman i Alija Izetbegović su posle tri nedelje uspeli da se dogovore i prekinu ga. Osim zvaničnih informacija, do sada u javnosti nije bila dostupna većina detalja pregovora koji su se vodili iza kulisa.

Agenti im tepali

OVAKO SU AMERI

ZVALI PREGOVARAČE

Sudeći po spisima, agenti CIA dali su ove nadimke pregovaračima u Dejtonu:

Slobodan Milošević - Slobo, Alija Izetbegović - Izi, Momčilo Kraišnik - Mo

ČINJENICE

- Dejtonskim sporazumom završen rat u BIH - 1995. godina

- BIH podeljena na dva entiteta - Republiku Srpsku i Federaciju BIH

- Pregovarači su bili zatvoreni u američkoj vojnoj bazi tri nedelje

- 14. decembra 1995. godine sporazum parafiran u Jelisejskoj palati u Parizu

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

TAJNI DOKUMENT CIA O DEJTONU: Milošević jeo jastoga, Alija gledao fudbal, nije ih interesovala sudbina naroda!

Izvor: Press, 23.Sep.2014

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) skinula je oznaku tajnosti s preko 100.000 dokumenata, među kojima se nalaze i zapisi o istorijskom mirovnom sporazumu Srba, Hrvata i Bosanaca u Dejtonu 1995. godine. . U njima...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.