Postoji sumnja u autentičnost telegrama Mihailovića kralju Petru

Izvor: B92, 29.Apr.2019, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Postoji sumnja u autentičnost telegrama Mihailovića kralju Petru"

CIA je nedavno otvorila najveći deo svoje arhive, a Nedeljnik je istraživao šta se krije u dokumentima sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, a a koji se tiču Jugoslavije.

Amerikanci su, zapravo, bili ti koji su posumnjali u izveštaje Britanaca. Prvi trag lažnih vesti se odnosi na telegrame koje je Draža Mihailović slao kralju Petru u London, a koje je kralj predao američkom obaveštajcu Ulijusu Amosu, šefu OSS-a za Bliski istok. Amos je o tome obavestio direktora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << OSS-a Vilijama Donovana 26. februara 1943. To pismo, kao i razgovori Amosa sa kraljem Petrom, može se pronaći na 95. strani dokumenta pod šifrom „CIA-RDP13X00001R000100030013-7“.

"Postoji sumnja u autentičnost telegrama Mihailovića kralju Petru koje mi je on predao. Verujem da je nekoliko poruka upućenih od strane Mihailovićevog generalštaba Britancima fabrikovano i da general nije svestan toga", napisao je Amos Donovanu.

Nedugo zatim su Amerikanci primetili i na terenu čudno ponašanje Britanaca. U jednom od sada dostupnih izveštaja piše da su Britanci sprečavali Amerikance da stupe u kontakt sa četnicima, ali su i lagali o stanju na terenu:

"Po mišljenju mnogih iskusnih posmatrača, mešanje SOE i njihovo dezinformisanje drugih britanskih odeljenja je u velikoj meri odgovorno za trenutnu haotičnu situaciju u Jugoslaviji… Dodatnu sumnju budi nekoliko pokušaja delova SOE da spreče OSS direktan i nezavisan obaveštajni kontakt sa Mihailovićem. Oni su blokirali svaki američki pokušaj o direktnom izveštavanju o stanju u Mihailovićevim oblastima…", navodi se u jednom od dokumenata.

Amerikanci su zbog toga poslali svoju obaveštajnu misiju kako bi utvrdili ovu, ali i druge nelogičnosti koje su ih zanimale u Jugoslaviji. U jednom od dokumenata se otkriva kako je u stvari došlo do toga da američki obaveštajac stigne u misiju kod Draže Mihailovića, uprkos svim teškoćama. Ispostavlja se da ga je poslao direktno tadašnji šef američkih obaveštajaca.

"Stariji oficir, akreditovan u Mihailovićevom generalštabu, stigao je sigurno u noći 24. septembra 1943, noseći poruku od generala Donovana (u to vreme direktor OSS-a sa sedištem u Vašingtonu), generala ser Maitland-Vilsona (glavnokomandujući britanske komande za Bliski istok) i (jugoslovenskog) kralja Petra Drugog. Znatan deo opreme je izgubljen pri sletanju, jer se razbio kontejner", kaže se u dokumentu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.