Oblast 51: Zašto se ova tajanstvena zona tako zove?

Izvor: B92, 19.Mar.2017, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oblast 51: Zašto se ova tajanstvena zona tako zove?

Iako je CIA nedavno objavila tajna dokumenta koja potvrđuju postojanje Oblasti 51, odgovori na brojna pitanja i dalje ne postoje.

Možda najočiglednije od njih je zašto se Oblast 51 tako zove.

Vremenom su se razvijale brojne teorije, a jedno od mogućih objašnjenja je da ime potiče još iz vremena nuklearnih testiranja u pustinjama Nevade.

Na mestu koje je udaljeno neko stotina kilometara od Las >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vegasa, sprovedeni su neki od najvažnijih oružanih eksperimenata dvadesetog veka.

Suva klima pruža odlične uslove za letenje, raznovrstan teren savršen je za testiranje topova, a nekoliko suvih korita jezera predstavlja savršenu lokaciju za prinudna sletanja.

Početkom četrdesetih godina prošlog veka, javno zemljište je ograđeno i počelo je intenzivno testiranje oružja.

Kako je Drugi svetski rat završen, a počeo je Hladni rat, američke vlasti počele su da razvijaju i testiraju nuklearno oružje.

Američko zapovedništvo podelilo je tada polje za testiranje na trideset manjih "područja" i dodelilo im u nazivima brojeve od 1 do 30.

Međutim, neka od njih su ostala tajna i nalaze se van teritorijalnih granica tog specifičnog geografskog područja.

Kako piše portal "Today I Found Out", "Area 58" bilo je, na primer, mesto nuklearnog eksperimenta u okviru kojeg su naučnici aktivirali bombu od 12 kilotona sa ciljem da proulavaju zemljotrese.

S obzirom na to da su Amerikanci pomno beležili sva nuklearna testiranja, u oči upada činjenica da samo o jednom eksperimentu ne piše ništa.

Sproveden je 10. maja 1962. godine, u okviru testiranja nuklearnog oružja u Nevadi, ali nisu zabeleženi nikakvi detalji.

Ne piše na kojoj dubini je vršeno testiranje, ni koja je snaga tog nuklearnog oružja, a ne piše čak ni ko je sproveo eksperiment.

Sve to dovelo je do zaključka da je Oblast dobila ime po istom principu kao ostala područja

nuklearnih testova, a kad se uzme u obzir da je godinu dana kasnije sproveden eksperiment u Oblasti 52, onda je najverovatnije upravo to slučaj.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Oblast 51: Zašto se ova tajanstvena zona baš tako zove?

Izvor: Vesti-online.com, 19.Mar.2017

Iako je CIA nedavno objavila tajna dokumenta koja potvrđuju postojanje Oblasti 51, odgovori na brojna pitanja i dalje ne postoje...Možda najočiglednije od njih je zašto se Oblast 51 tako zove...Vremenom su se razvijale brojne teorije, a jedno od mogućih objašnjenja je da ime potiče još iz vremena...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.