Objavljen tajni dokument, nisu mikrotalasi – zašto je stvarno povučen agent CIA iz Beograda

Izvor: B92, 01.Okt.2021, 08:58

Objavljen tajni dokument, nisu mikrotalasi – zašto je stvarno povučen agent CIA iz Beograda

Elitni tim naučnika koji savetuje Stejt department zaključio je da havanski sindrom, od kojeg pate američke diplomate, nije prouzrokovan mikrotalasnim oružjem.

To je izvod iz tajnog izveštaja koji je sada objavljen u američkim medijima.

Izveštaj koji je napravila savetnička grupa JASON, koju već decenijama čine najbolji naučnici u SAD, zaključila je da u osam slučajeva od 21 slučaja incidenta, zvuk koji su diplomate prijavile potiče najverovatnije od cvrčaka, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a da je malo verovatno da se radi o mikrotalasima ili ultrazvučnim talasima. To se navodi u izveštaju koji je urađen u novembru 2018. godine, a tek sada je ugledao svetlost dana, piše Bazfid njuz, a prenosi RT.

Do sada je oko 200 američkih diplomata iz različitih zemalja prijavilo da se razbolelo od tzv. havanskog sindroma, misteriozne bolesti čiji su simptomi migrene, mučnina, poremećaj pamćenja i vrtoglavica. Prvi slučaj zabeležen je na Kubi 2016. godine, po čemu je i dobio ime. Poslednji prijavljeni slučaj desio se sa diplomatom koji je službovao u Beogradu.

Tim američkih naučnika u izveštaju navodi da su simptomi koje su diplomate prijavile stvarni, ali da "psihogeni efekti mogu da objasne važne komponente prijavljenih simptoma".

Ovaj izveštaj je do sada bio označen kao tajni i nije predat panelu Nacionalne akademije nauka čiji je izveštaj o havanskom sindromu prošle godine zaključio da se najverovatnije radi o "usmerenoj frekvenciji" kojom se utiče na diplomate, odnosno o mikrotalasima.

Međutim, izveštaj grupe JASON govori sasvim drugačije.

"Nijedan verodostojan izvor energije (bilo da se radi o radio talasima, mikrotalasima ili ultrazvuku) ne može da proizvede snimljene audio/video signale i prijavljene zdravstvene efekte. Snimljeni zvuk je ili mehaničkog ili biološkog porekla pre nego elektronskog", navodi se u izveštaju elitnih američkih naučnika.

Oni su identifikovali i mogući izvor zvuka koji je snimljen prilikom "napada" na američke diplomate.

Prema njihovom mišljenju, radi se o zvuku koji proizvodi cvrčak vrste Anurogryllus celerinictus.

Tu vrstu kao mogućeg uzročnika havanskog sindroma, odnosno kao izvor misterioznog zvuka, identifikovao je u januaru 2019. i Univerzitet Kalifornija Berkli, objavio je ranije AP. Naučnici sa Univerziteta Kalifornija u Los Anđelesu takođe su smatrali da je psihogeni faktor uzrok ovog sindroma, odnosno stres zbog rada u neprijateljskom okruženju.

Stručnjaci JASON-a odbacili su mogućnost da je misteriozni zvuk koji je snimljen prilikom napada zapravo neka vrsta mikrotalasa ili ultrazvuka, jer elektronska i vaj-faj mreža u području gde je snimljen nije pretrpela nikakve smetnje. Takođe, zaključili su da ne odgovara mikrotalasnim i ultrazvučnim frekvencijama prema proračunima snage koja bi bila potrebna za njihovo emitovanje.

Kubanski naučnici, koji nisu znali za ovaj izveštaj, sredinom septembra objavili su da tvrdnje o tajnom ultrazvučnom oružju kojim se napadaju američke diplomate nemaju naučnu osnovu, kao i da uopšte ne postoje naučni dokazi o takvim napadima. Oni su zaključili da se najverovatnije radi o nekoj vrsti masovne psihoze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: CIA

Nastavak na B92...






Povezane vesti

AFERA "HAVANSKI SINDROM" Objavljen tajni dokument: Zašto je stvarno povučen agent CIA iz Beograda

Izvor: Blic, 01.Okt.2021

Elitni tim naučnika koji savetuje Stejt department zaključio je da "Havana sindrom", od kojeg pate američke diplomate, nije prouzrokovan mikrotalasnim oružjem.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.