Obaveštajac Cije evakuisan iz Srbije zbog „havanskog sindroma“

Izvor: Vostok.rs, 29.Sep.2021, 16:55

Obaveštajac Cije evakuisan iz Srbije zbog „havanskog sindroma“

Centralna obaveštajna agencija SAD (CIA) evakuisala je službenika koji služi u Srbiji zbog neuroloških napada sličnih onima kod "havanskog sindroma", objavio je "Vol strit žurnal" pozivajući se na američke zvaničnike. Prema rečima američkih zvaničnika, incident na Balkanu bi mogao biti pokazatelj o navodnom većem broju napada na američke službenike, kako u Sjedinjenim Državama tako i u inostranstvu. List primećuje da je incident u Srbiji poslednji u nizu incidenata koje SAD vide kao napade na svoje obaveštajne službenike i diplomate. "Bilo je mnogo drugih slučajeva prijavljenih u proteklih 60-90 dana", rekao je Džejms Điordano, profesor neurologije na Univerzitetu Džordžtaun, koji savetuje američku vladu u vezi sa Havanskim sindromom, prenose RIA Novosti. Prema njegovim rečima, izveštaji o ovim slučajevima su pouzdani, jer "sadrže proverene pokazatelje zdravlja". Američki zvaničnici napominju da slučajevi "havanskog sindroma" izazivaju zdravstvene probleme i frustriraju američke vlasti. Napominje se da su neke američke diplomate i obaveštajni oficiri oklevali da pristanu da putuju u druge zemlje.

Manifestacije „havanskog sindroma“ primećene su među američkim diplomatama na Kubi 2016. i 2017. godine, kao i u Kini 2018. godine. Diplomate su navodno bile izložene zvučnim efektima, koji su dugoročno uticali na zdravlje. Povremeno su se u američkim medijima čule optužbe na račun Rusije da organizuje "akustične napade". Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nazvalo je takve napade "potpunom apsurdnošću i čudnim insinuacijama". Osim toga, američki mediji izvestili su da je od početka mandata predsednika SAD Džoa Bajdena među američkim diplomatama, obaveštajnim službenicima i drugim državnim službenicima zabeleženo više od 20 slučajeva oboljenja sličnih „havanskom sindromu“. Slučajevi malaksalosti, slični „havanskom sindromu“, takođe su, prema izveštajima medija, zabeleženi kod američkih predstavnika u Africi, Tadžikistanu i Moskvi. Jedan od poslednjih poznatih slučajeva neobjašnjive bolesti zabeležen je kod člana tima direktora američke Cije, Bila Brnsa tokom nedavnog putovanja u Indiju. Ukupno je, prema rečima šefa Cije, u svim incidentima povređeno nekoliko stotina američkih diplomata, obaveštajnih oficira i vojske, kako je preneo Ci-en-en, a oko stotinu njih bili su zaposleni u Ciji.
 
 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.