HITRA ODLUKA AMERIKE: Naredili hitno premeštanje CIA agenata iz Kijeva

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Feb.2022, 22:10

HITRA ODLUKA AMERIKE: Naredili hitno premeštanje CIA agenata iz Kijeva

Žustra odluka SAD.

Američke vlasti su udaljile zaposlene Centralne obaveštajne agencije (CIA) iz ukrajinske prestonice Kijeva, zbog navodno neizbežne ruske invazije.

Odluka, koju je u utorak preneo američki časopis Njujor tjams, znači da će osoblje CIA umesto biti premešteno u Lavov, najveći grad na zapadu zemlje, blizu granice sa Poljskom, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << prenosi RT.

Prema pisanju Tajmsa, ova odluka, doneta iz bezbednosnih razloga, mogla bi da stavi u mrak SAD u vezi sa ruskim aktivnostima u Ukrajini i mogla bi da ometa tekuću američku misiju za prikupljanje obaveštajnih podataka tamo.

U poslednje vreme, oficiri su radili na razotkrivanju različitih navodnih ruskih zavera za svrgavanje vlade ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Potez Bele kuće da premesti CIA usledio je nakon odluke od ponedeljka da se i američke diplomate takođe privremeno premeste u Lavov.

Taj konzulat će nastaviti sa normalnim radom, sa malim brojem zaposlenih u prestonici.

Portparol Bele kuće Ned Prajs odbio je da otkrije tačan broj kada su ga pitali na brifingu za novinare u ponedeljak.

U ponedeljak je takođe stigla preporuka američkog Stejt departmenta da američki državljani napuste Belorusiju i Pridnjestrovlje, otcepljeni region u Moldaviji.

Američkim građanima je već rečeno da napuste Ukrajinu. Jučerašnja najava preraspoređivanja CIA dolazi usled straha od neposredne ruske invazije, uprkos tome što je Moskva juče započela povlačenje svojih trupa sa granice sa Ukrajinom, pošto se vojne vežbe približavaju kraju.

SAD su na zajedničku borbenu obuku gledale kao na prethodnicu ruske invazije na Ukrajinu i smatrale su da rusko uklanjanje trupa nije ''provereno''.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.