Na administrativni prelaz Brnjak bačene dve bombe, povređen francuski vojnik

Izvor: Blic, 19.Jun.2012, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na administrativni prelaz Brnjak bačene dve bombe, povređen francuski vojnik

Nepoznate osobe rano jutros oko četiri sata dva puta su ručnim bombama gađale administrativni prelaz Brnjak na severu Kosova i tom prilikom je jedna od bombi eksplodirala, a druga nije. Kako "Blic" saznaje, bombe su srpske proizvodnje, M75. Prema prvim nezvaničnim informacijama, tom prilikom je povređen jedan francuski vojnik, koji je van životne opasnosti.

Pripadnici specijalizovane jedinice Kfora jutros su u 8:45 uništili neeksplodiranu ručnu bombu bačenu kod >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prelaza Brnjak.

Vojnici francuskog kontingenta Kfora držali su u blokadi putni pravac Kosovska Mitrovica - Ribariće za vreme dok je bomba uklonjena i uništena kontrolisanom eksplozijom.

Pošto su obavili uviđaj i uklonili delove eksplozivnih naprava, pripadnici Kfora i Euleksa pustili su saobraćaj na magistralni put od mesta Banje ka administrativnom prelazu Brnjak i dalje, prema Ribariću.

Put je satima bio blokiran, a u koloni koja se stvorila dok je put bio zatvoren, bilo je nekoliko desetina vozila.

Regionalni portparol kosovske policije Salji Mehmeti je rekao da je istraga u toku, i dodao da je jedna ručna bomba eksplodirala, dok druga nije. Mehmeti tvrdi da prilikom napada nije bilo povređenih.

Ipak, Kfor je u saopštenju naveo da je u tom napadu je jedan pripadnik Kfora zadobio manje oštećenje sluha.

Na administrativnom prelazu Brnjak, koji je nakon napada zatvoren, stacionirani su pripadnici Kfora i Euleksa.

Administrativni prelaz se nalazi na magistralnom putu Kosovska Mitrovica - Ribariće, a kontrolu saobraćaja na ovom prelazu obavljaju službenici Euleksa.

U subotu je Kfor zatvorio alternativni putni pravac koji se nalazi iznad prelaza Brnjak.

Bogdanović: Napad na vojnike Kfora je atak na mir

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović najoštrije je danas osudio bombaški napad na administrativni prelaz Brnjak, istakavši da je napad na međunarodne vojnike atak na mir i da vodi u destabilizaciju situacije na severu Kosova.

Bogdanović je, u izjavi Tanjugu, rekao da napad na vojnike Kfora i međunarodno osoblje koje se nalazilo na prelazu Brnjak predstavlja ozbiljan incident koji vodi destabilizaciji situacije na severu Kosova.

"Privođenje pravdi odgovornih za taj napad bio bi najbolji odgovor i poruka svima koji žele da destabilizuju situaciju u pokrajini", rekao je Bogdanović.

Ministar za KiM je apelovao na sve da se uzdrže o jednostranih poteza i da mirnim putem i dijalogom rešvaju sva otvorena pitanja, jer kako je ocenio - to je najbolji način da se dođe do održivog rešenja za kosovski problem.
Pogledaj vesti o: Brnjak,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ručnim bombama gađali Brnjak, prelaz zatvoren

Izvor: Večernje novosti, 19.Jun.2012

Pripadnici specijalizovane jedinice Kfora jutros su u 8:45 uništili jednu neeksplodiranu ručnu bombu, koja je bačena kod administrativnog prelaza Brnjak

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.