Kfor sklonio žicu na Brnjaku

Izvor: RTS, 20.Sep.2011, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kfor sklonio žicu na Brnjaku

Pripadnici Kfora uklonili bodljikavu žicu na administrativnom prelazu Brnjak. U Euleksu kažu da je prelaz tehnički otvoren, ali da problem predstavljaju barikade. Građani na barikadama bez reakcija na potez Kfora.

19.10 - Euleks policija u Lešku uhapsila dvojicu kosovskih Srba, od kojih jednog maloletnika, zbog sumnje da su sinoć pucali u pravcu kuće pripadnika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kosovske policije u tom mestu.

Nemački i francuski vojnici Kfora uklonili su bodljikavu žicu sa administrativnog prelaza Brnjak. Međutim, građani, okupljeni u blizini barikada, koji su se zbog kiše sklonili u obližnje objekte, nisu reagovali na potez Kfora.

"Navodno pomeranje dela bodljikave žice pred kamerama nije isto što i stvarno oslobađanje prelaza za slobodan protok robe i ljudi, za normalan život i snabdevanje građana severa Pokrajine, za njihovu slobodu kretanja do svojih domova, radnih mesta ili škola", ocenio je krizni štab četiri opštine sa severa Kosova.

Kfor i Euleks današnjim izjavama nastoje da obmanu javnost i da prebace odogovornost na kosovske Srbe, navodi krizni štab.

Članovi kriznog štaba poručili su da će "blokade saobraćajnica biti uklonjene odmah nakon otklanjanja uzroka okupacije Jarinja i Brnjaka", koju sprovode Kfor, Euleks i pripadnici "takozvane granične policije i carine Kosova".

Bodljikava žica je, kako su objasnili u Kforu, uklonjena je u potpunosti u pravcu ka centralnoj Srbiji, a delimično iz pravca centralne Srbije prema Kosovu.

Portparol Euleksa Nikolas Hoton istakao je da je prelaz tehnički otvoren, da se na njemu nalaze pripadnici Kfora, Euleksa i kosovske carine i policije, ali da problem predstavljaju barikade.

Prema njegovim rečima, isto važi i za prelaz Jarinje.

"Iako je možda bodljikava žica još prisutna, prelaz je tehnički otvoren, jer se žica može ukloniti za pet minuta", rekao je Hoton i ponovio da barikade treba da budu uklonjene jer predstavljaju prepreku slobodi kretanja.

Kfor i Euleks dozvolili su danas pre podne novinarima da snime delove prelaza Brnjak kako bi se uverili da je otvoren za prolaz putnika.

Mirovne snage, posredstvom radija Kfor, obaveštavaju građane da je uspostavljena carinska kontrola.

Trening na barikadi

Inače, dan na severu Kosova i Metohije protekao je mirno i bez incidenata, uz manji broj građana na barikadama zbog kiše.

Šef Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović odbacio je tvrdnje prištinskih vlasti da Beograd ne dozvoljava promet robe sa Kosova.

On je naveo da administrativne prelaze ka centralnoj Srbiji može da prođe sva roba koja ima pečate dogovorene 2. septembra u Briselu. To odnosi i na robu koja je u tranzitu kroz centralnu Srbiju, kao i na robu čije je odredište u centralnoj Srbiji, dodao je Mihajlović.

Kosovska carina je saopštila da su kamioni sa robom, koji su sinoć ušli na teritoriju Srbije, danas vraćeni uz obrazloženje srpske carinske službe da je neprihvatljiva prateća carinska dokumentacija koje su izdale kosovske institucije.

Na barikadi ispred prelaza Jarinje održan je trening omladinaca fudbalskog kluba Kosmet iz Leposavića. Na tom prelazu sinoć je nastupilo kulturno-umetničko društvo "Kopaonik" iz Leposavića, koje je priredilo jednočasovni kulturno-umetnički program.

Građani na barikadama u Jarinju najavili su da će svako veče prirediti novi performans, a za sutra je planirano književno veče sa pesnicima i piscima sa Kosova i Metohije.

Tokom noći, Euleks nije dozvolio deci sa Kosmeta, koja su prisustvovala mečevima teniske reprezentacije Srbije u Beogradu, da prođu alternativnim putevima na Kosovo. Deca su se vratila u Rašku i kasnije vozom došla u Pokrajinu.

Sinoć su, kao reakcija na letak upozorenja Kfora, koji je bacan iz helikoptera iznad Kosovske Mitrovice, ojačane barikade ispred mostova u gradu na Ibru.

Barikada ispred glavnog mosta preko Ibra, koji razdvaja južni i severni deo grada ojačana je šljunkom, koji je dopremilo pet kamiona, a slično je urađeno i ispred takozvanog istočnog mosta.

Na lecima Kfora koji su juče izbačeni pisalo je da Kfor priznaje pravo na mirne proteste i demonstracije, ali da blokade puteva ne predstavljaju prihvatljiv način za izražavanje zabrinutosti stanovništva.

"Blokade puteva su nezakonite i stoga ne potpadaju pod mirne demonstracije. Blokade puteva predstavljaju opasnost za sve u vanrednim situacijama jer pomoć neće biti u stanju da dopre do onih kojima je potrebna. U skladu sa Rezolucijom 1244 Kfor je odgovoran za ponovno obezbeđivanje slobode kretanja", navodi se u tekstu.

Kao odgovor na ulicama Kosovske Mitrovice pojavio se letak koji su potpisali "Srbi sa Kosova" i u kojem je pisalo da je po Rezoluciji 1244 Kosovo sastavni deo Srbije.

"Rezolucijom nema kosovskih carina. Po Rezoluciji nema granica na Kosovu. Blokada puteva predstavlja nezadovoljstvo srpskog naroda zbog kosovskih carina i nepoštovanja Rezolucije 1244. Bolje je braniti se blokadama i barikadama nego oružanim otporom. A vi gospodo iz Kfora razmislite da li smo u pravu", napisano je na letku na srpskom i engleskom jeziku.

Prvi put po izbijanja krize na severu Kosova sinoć je, ispred skretanja za kamp Kfora "Noting hil", na teritoriji Opštine Leposavić, po prvi put patrola Kfora na jedno vreme uspostavila kontrolni punkt.

Na tom putu pripadnici poljskog kontingenta Kfora, u potrazi za oružjem, kontrolisali su vozila koja prolaze.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.