ŠOK ODLUKA APELACIONOG SUDA: Ukinuta presuda Dejanu Puzigaći za ubistvo Brisa Tatona, naloženo novo suđenje

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Dec.2018, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠOK ODLUKA APELACIONOG SUDA: Ukinuta presuda Dejanu Puzigaći za ubistvo Brisa Tatona, naloženo novo suđenje

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom je na 12 godina zatvora u maju osuđen Dejan Puzigaća, sa monaškim imenom Sava,povodom optužbi da je učestvovao u ubistvu francuskog navijača Brisa Tatona u Beogradu 2009. godine.

Istom odlukom je naloženo da se Puzigaći ponovi suđenje pred Višim sudom u Beogradu i otklone uočeni nedostaci u presudi, uz naloge da se ponovo razmotri pitanje svedočenja dvojice okrivljenih (ranije osuđenih) kao i pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << umišljanja kod Puzigaće.

Puzigaća, koji se tereti za krivično delo teško ubistvo u saizvršilaštvu, ostaje dodaljeg u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu u kojem je se nalazi od izručenja iz Grčke, gde je uhapšen nakon višegodišnjeg bekstva.

U odluci koja je objavljena danas na sajtu Apelacionog suda, navodi se da je prvostepeni sud propustio da da jasne razloge zbog čega je po službenoj dužnosti izveo kao dokaz prvostepenu i drugostepenu presudu u ovom predmetu, kao i šta je utvrdio čitanjem tih presuda.

- Tek nakon takvog obrazoženja, bilo bi moguće utvrditi da li je ovakav dokaz dozvoljen i da li je načinom na koji je izveden i korišćen u toku postupka povređeno pravo okrivljenog na odbranu u ovom postupku - navodi se u odluci Apelacionog suda.

Takođe, Apelacioni sud je istakao da je prvostepeni sud pogrešno odbio predlog odbrane da se neposredno saslušaju okrivljeni (koji su ranije osuđeni) Stepa Petrović i Dejan Stanković, jer se pozvao na odredbu koja se, kako navodi Apleaiconi sud, "ne odnosi na saoptužene, već isključivo na saučesnike, što ovi okrivljeni nisu predstavljali u odnosu na Puzigaću, budući da su pravnosnažno osuđeni za izvršenje sasvim druge vrste krivičnog dela".

Ovaj propust, kako kaže Apelacioni sud, značajan je jer su u pitanju jedina dva lica koja neposredno i direktno dovode u vezu Puzigaću sa predmetnim događajem.

- U tom smislu davanju prilike Puzigaći da se suoči i postavlja pitanja ovim licima, prema shvatanju Apelacionog suda, bilo je od posebnog značaja za pravo odbrane u ovom postupku - navodi se u odluci.

Takođe, Apelacioni sud smatra i da je prvostepeni sud propustio da pruži jasne razloge, u pogledu psihičkog odnosa Puzigaće prema izvršenom krivičnom delu, kao i da opredeli na šta je utvrđeni 'eventualni umišljaj' okrivljenog bio usmeren".

Apelacioni sud je zbog svega ponenutog naložio Višem sudu da u ponovnom postupku da jasne razloge zbog čega je prvostepenu i drugostepenu presudu uključio u dokazni materijal, kao i šta je na osnovu njih utvrdio, "vodeći računa o pravu okrivljenog na efektivnu odbranu i omogućavajuci mu da svaki dokaz koji je uzet za podlogu osudujuće presude, prethodno bglagovremeno osporava".

BONUS VIDEO: Pogledajte kako izgledaju NAJBRUTALNIJE vojne vežbe na svetu

Dalje, prvostepenom sudu je naloženo da ponovo razmotri odluku o omogućavanju osuđenima Stepi Petroviću i Dejanu Stankoviću da u ovom postupku svedoče i tako pruže mogućnost Puzigaći da dokaze koji su upotrebljeni protiv njega efektivno osporava, navodi se u odluci.

Takođe je naloženo da se u ponovljenom postupku razmotri pitanja umišljaja kod Puzigaće i uzročna veza između njegovog ponašanja i nastupele posledice.

Ovo je ponovljeni postupak, jer je zbog bekstva Puzigaća bio osuđen u odsustvu.

U prvom postupku, koji je vođen protiv više izgrednika, Puzigaća je prvostepenom presudom bio osuđen na 32 godine zatvora, ali mu je kazna odlukom Apelacionog suda 2012. godine smanjena na 14 godina zatvora.

Nakon izručenja iz Grčke njemu je dozvoljeno ponavljanje krivičnog postupka, odnosno novo suđenje sa pravom žalbe.

Tokom skrivanja Puzigaća se zamonašio u ruskom manastiru na Tajlandu i uzeo monaško ime Sava, pa se na suđenja pojavljivao u monaškoj odori.

Taton je teško povređen u tuči navijača Partizana i Tuluza iz Francuske na Obilićevom vencu 17. septembra 2009. godine, a 11 dana kasnije je preminuo u bolnici.

Na početku ponovljenog suđenja u aprilu 2017, Puzigaća je negirao učešće u tuči, tvrdeći da uopšte nije bio na Obilićevom vencu u vreme nereda i tuče navijača Tuluza i Partizana.
Pogledaj vesti o: Bris Taton

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Ukinuta presuda za ranjavanje policajca u Novom Pazaru

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Dec.2018, 13:28

Apelacioni sud u Kragujevcu ukinuo je presudu Višeg suda u Novom Pazaru po kojoj je Dženan K. (35) osuđen na 10 godina zatvora zbog ranjavanja policajca na dužnosti Dragana Čekanovića, objavio je danas radio Sto plus...Taj sud uvažio je žalbe odbrane i Višeg tužilaštva iz Novog Pazara na prvostepenu...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.