Pritisci iz klubova na pravosuđe u slučaju Taton

Izvor: Blic, Beta, 01.Okt.2009, 01:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pritisci iz klubova na pravosuđe u slučaju Taton

Postoje sumnje da su pojedinci iz sportskih klubova vršili pritisak na sudije i tužioce u slučaju napada na francuskog navijača Brisa Tatona, potvrdio je za „Blic” Slobodan Homen, državni sekretar Ministarstva pravde.



Slobodan Homen, Slobodan Radovanović

On dodaje da se sumnja da je takvih pritisaka bilo i u slučaju Uroša Mišića, kome je u toku ponovno suđenje za pokušaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ubistva žandara Nebojše Trajkovića.

- Očekujem da će biti povedeni postupci protiv svih koji su pokušali da vrše pritisak ukoliko se ove sumnje pokažu kao tačne. Vreme poziva i pritisaka je prošlo. Lično ću razgovarati sa postupajućim tužiocima i ukoliko je bilo pritisaka na njih, zahtevaću da pokrenu postupke protiv svih koji su pokušali da utiču na njih - kaže Homen.

Ako je tačno da je vršen pritisak na tužioce i sudije, državni tužilac Slobodan Radovanović mora da saopšti ko je to radio, jer upravo taj gest pokazuje da li država funkcioniše ili je ustuknula pred strukturama koje stoje iza huligana.

- Ako državni tužilac ne veruje državi, to pokazuje jače no išta njenu slabost. Ako veruje, državni tužilac će prijaviti policiji ko uznemirava, preti i vrši pritisak na tužilaštvo, ali očigledno ni on sam ne veruje u nju - komentariše Zoran Dragišić, stručnjak za bezbednost.

Tomo Zorić, portparol Tužilaštva Srbije, rekao je juče za „Blic” da će oni proveriti da li je bilo pokušaja pritisaka na zaposlene u tužilaštvu i sudu.

- Ukoliko postoje dokazi da je bilo takvih pritisaka, protiv odgovornih će biti preduzete sve zakonske mere. Tužilaštvo neće podleći nikakvim pritiscima i radiće u skladu sa zakonom. Zakon je jednak za sve i nas uopšte ne zanima odakle ko dolazi, na kojoj je funkciji ili za koga navija, već nam je samo važno poštovanje zakona - ističe Zorić.

Slobodan Homen kaže da sudije i tužioci sada moraju da ponesu svoj deo odgovornosti i ovo je ključan test „na kome ćemo pobediti nasilnike ili ćemo pustiti da nadvladaju”.

- Nove odredbe Krivičnog zakonika stupile su na snagu 8. septembra. Sada je na tužilaštvu i sudstvu da ih primeni - rekao je Homen.

On je napomenuo da možda postoji osnov da porodica ubijenog Tatona zatraži odštetu od Grada Beograda, ali da konačan odgovor o tome može da se da tek pošto se slučaj detaljno prouči.

Činjenica je da je divljačko prebijanje na smrt Brisa Tatona usred Beograda organizovao neko ko policiji još od ranije nije poznat samo kao navijač. Njega policija dovodi u vezu sa trgovinom narkoticima, imenovan je kao vođa klana poznatog po pucnjavama u prestonici. A još je u bekstvu.

Dalje, državni tužilac Slobodan Radovanović potvrdio je da su u pitanju pripadnici kriminalnih grupa.

Pitanje koje je većina građana Srbije postavila na vest o smrti Tatona jeste zašto ti kriminalci, ako za njihove aktivnosti znaju i policija i tužilaštvo, nisu pohapšeni ranije? Zašto u momentu kada je Bris Taton doputovao u Beograd oni već nisu bili iza rešetaka ako država već ima saznanja o njihovim kriminalnim aktivnostima? Odgovor je jednostavan: ili policija i tužilaštvo ne rade svoj posao ili su te grupe pod nečijom zaštitom i instrumentalizovane. Pitanje na koje policija i tužilaštvo, kao i BIA, moraju da daju odgovor jeste: Ko stoji iza tih grupa?

- Samo izolovana Srbija koja tumara u mraku odgovara nekim interesnim grupama. Kojim - na to pitanje BIA treba da pruži odgovor - napominje Dragišić.

On dodaje da je „neverovatno da upravo pred nosom službe koja se bavi obaveštajno-bezbednosnim poslom vitlaju bande desničarskih ekstremista i huligana, a oni ništa ne preduzimaju”.

Tužilac traži zabranu navijačkih grupa Zvezde, Partizana i Rada

Glavni državni tužilac Slobodan Radovanović podneće inicijativu Ustavnom sudu za zabranu velikih navijačkih grupa fudbalskih klubova Crvene zvezde, Partizana i Rada.



On će zahtevati i da im se izrekne zabrana da organizovano idu na utakmice u dužem vremenskom periodu, saznaje „Blic” u vrhu srpskog pravosuđa.

- Tužilac Radovanović je zatražio od MUP obimnu dokumentaciju o vođama navijačkih grupa „delije”, „grobari” i „united force”. Iz podataka MUP se vidi da vođe tih grupa uglavnom imaju obimne krivične dosijee - kaže izvor „Blica” u vrhu srpskog pravosuđa.

Kako saznajemo, tužilaštvo će tražiti zabranu grupa u okviru Zvezdinih „delija”, Partizanovih „grobara” i Radovih „united force”.

- Tačno će biti utvrđeno koje su grupe u okviru tih velikih navijačkih skupina odgovorne za nasilje i za nekoliko dana biće podnet zahtev za njihovu zabranu - kaže izvor „Blica”.

V. Z. C.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.