Izvor: RTS, 09.Dec.2021, 15:42

Potpisani memorandumi o efikasnoj kontroli plovila i sprečavanju krivičnih dela i prekršaja na vodama Srbije

Potpisani su Memorandum o saradnji na uspostavljanju efikasnog sistema kontrole plovila na unutrašnjim vodama i Memorandum o saradnji na uspostavljanju efikasnog sistema sprečavanja krivičnih dela i prekršaja na unutrašnjim vodama Republike Srbije. Dokumente su potpisali ministri Aleksandar Vulin i Tomislav Momirović i v. d. direktora Uprave carina Branko Radujko, saopšteno je iz MUP-a. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je u Vladi Srbije sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislavom Momirovićem potpisao Memorandum o saradnji na uspostavljanju efikasnog sistema kontrole plovila na unutrašnjim vodama Republike Srbije, kao i sa vršiocem dužnosti direktora Uprave carina Brankom Radujkom, Memorandum o saradnji na uspostavljanju efikasnog sistema sprečavanja krivičnih dela i prekršaja na unutrašnjim vodama Republike Srbije, navodi se u saopštenju.

"Mi ćemo se zahvaljujući potpisanim sporazumima efikasnije boriti ne samo sa sivom ekonomijom, koja je ogroman problem, posebno kada je Dunav u pitanju, već i sa bezbednošću na rekama. Nama je stalo do toga da se propisi poštuju, da svi učesnici saobraćaja na našim plovnim putevima budu sigurni, budu bezbedni, a to neće moći ukoliko se propisi ne budu striktno poštovali", rekao je Vulin.
Poručio je da MUP sada ima posebnu jedinicu koja je zadužena i za suzbijanje sive ekonomije, ali i za suzbijanje svih nelegalnih aktivnosti na našim rekama, ali i za očuvanje bezbednosti i sigurnosti svih učesnika u plovnom saobraćaju.
"Dogovorili smo se oko uspostavljanja odgovarajućih procedura, ali i o uspostavljanju odgovarajuće i tehničke pomoći na prvom mestu kada je u pitanju carina prema Ministarstvu unutrašnjih poslova, obezbeđivanju novih plovila, obezbeđivanju dronova, novih termovizijskih kamera, svega onoga što je potrebno da naše plovne reke budu apsolutno bezbedne i da se krijumčarenje u potpunosti suzbije, na prvom mestu na Dunavu", naveo je Aleksandar Vulin.
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović istakao je da će Srbija u narednim godinama investirati više od pola milijarde evra u luke i bezbednost plovidbe i uređenje reka, kako bi one bile plovne svih 365 dana u godini.
"Da bi sva ova ulaganja imala smisla, mi moramo da pobedimo sivu ekonomiju koja se dešava na našim rekama. Da bismo ovu borbu mogli u budućnosti uspešno da vodimo, pomoć i podrška Ministarstva unutrašnjih poslova nam je neophodna, i zato smo i potpisali ovaj memorandum", rekao je Momirović, zahvalivši se policiji i ministru Vulinu na saradnji i pomoći.
Vršilac dužnosti direktora Uprave carina Branko Radujko je istakao da će, kad je reč o sprečavanju krijumčarenja i drugih nelegalnih aktivnosti na rekama, punim kapacitetom podržati MUP i zajedno sa drugim državnim organima dati pun doprinos u zaštiti interesa Republike Srbije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.