Poboljšanje položaja slepih i slabovidih žena

Izvor: RTS, 20.Jul.2019, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poboljšanje položaja slepih i slabovidih žena

U Srbiji ima 12.000 slepih i slabovidih osoba, polovina suod tog broja su žene. Njihov položaj je težak jer imaju malo mogućnosti za unapređenje ličnog i društvenog statusa. S time se suočava i 28-godišnja Neda Niketić iz okoline Kraljeva koja je odlučila da se oproba i kao glumica.
Neda sa ponosom priča o diplomi koju je stekla u Edukativnom centru "Lekart" u Beogradu, na odseku za glumu i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << režiju. Njen mentor bio je Branislav Lečić.  Stajala je na sceni ravnopravno sa ostalim polaznicima iako je slepa od rođenja. Diplomirala je sa najvišim ocenama.

"Smatram da svako treba da proba jer neko je jednom rekao da ne treba suditi o knjizi po koricama, što znači da treba da upoznaš ljude", kaže Neda. "Prvo što su mentori veoma ljubazni. Daju maksimum, sve od sebe kako bi polaznik izašao sa najboljim znanjem."
Iako ima iskustva na sceni i u javnim nastupima Neda nema stalni angažman. U Kraljevu  je malo slepih žena koje imaju posao. Od njih šezdeset, prema rečima Sonje Bojović iz Udruženja slepih, samo pet je zaposleno:
"Mislim da ljudi još nisu dovoljno upućeni šta sve slepa osoba može i koliko može. Slepa osoba kada radi, ona je predana radu. Nema vremena da ide da se šeta, nego stvarno se trudi da se pokaže i da opravda poverenje." 
I u Savezu slepih i slabovidih Srbije smatraju da se Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom ne primenjuje dovoljno. 
"Da bismo slepoj ženi u savremenom društvu poboljšali kvalitet života, prvenstveno moramo da joj stvorimo uslove da se adekvatno obrazuje", ističe Jelena Stojanović, potpredsednica Saveza slepih i slabovidih Srbije. "Zatim da joj pružimo priliku da se zaposli na otvorenom tržištu za ono zašta se školovala i da joj kao država i kao društvo pružimo podršku da osnuje porodicu." 
U Vrnjačkoj Banji održan je skup pod nazivom "Slepa žena u savremenom društvu". Osim o rodnoj ravnopravnosti na skupu je bilo reči i o temama koje interesuju slepe i slabovide žene, kao što su kontrola stresa, samopregledi i prihvatanje različitih životnih situacija.








Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.