Doneta odluka o nagradama na Susretima pozorišta u Brčkom, upućen upit da li žele da je prime

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2021, 14:18

Doneta odluka o nagradama na Susretima pozorišta u Brčkom, upućen upit da li žele da je prime

Žiri Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom doneo je odluku o pobednicima festivala, uprkos odluci skoro svih predstava da se povuku iz takmičenja zbog spora oko učešća Branislava Lečića u žiriju i načina na koji je uprava festivala reagovala na problem, ali će pobednicima biti upućen upit da li žele da prime nagrade, prenosi N1 Sarajevo.

Objavljena je odluka, a uprava festivala je navela da će svima sa liste će biti poslat upit i kada odgovore da li žele >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da prime nagradu, festival će "s tim podacima izaći u javnost".

Festival je naveo da su stručni žiri činili glumac i profesor iz Beograda Branislav Lečić, reditelj i profesor iz Osijeka Robert Raponja i dramski pisac iz Sarajeva Almir Imširević.

Imširević je, međutim, još u utorak objavio da je napustio žiri zbog neslaganja sa organizatorima, kao i da je usmeno, od direktora Festivala, obavešten da će protiv njega pokrenuti tužbu.

Kada je reč o nagradama, predstava "Šindlerov lift" Darka Cvijetića u režiji Kokana Mladenovića i izvođenju Kamernog teatra 55 Sarajevo osvojila je Gran pri 38. susreta kazališta BiH u Brčko distriktu za najbolju predstavu u celini.

Jednoglasnom odlukom stručnog žirija, istoj predstavi pripala je i Statua "Gran pri" Susreta kazališta, naveo je festival.

Kokan Mladenović i Darko Cvijetić povukli su se sa festivala, ali je Kamerni teatar iz Sarajeva odlučio da predstavu odigra, a odluku o preuzimanju eventualnih nagrada prepustio pojedinačnim odlukama.

Najbolju žensku ulogu odigrala je Maja Izetbegović u predstavi "Šindlerov lift" u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo, a Željko Erkić nagradu za najbolju mušku ulogu u predstavi "Derviš i smrt" u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.

Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Kokanu Mladenoviću za predstavu "Šindlerov lift" u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo, dok je nagrada za najbolju predstavu Zlatna statua vijećnice i grada Brčkog dodeljena predstavi "To nikada nigdje nije bilo"u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Gran pri susreta za najbolju žensku ulogu dodeljena je Anji Šovagović Despot za ulogu u predstavi "Usidrene" u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Split, Gradskog kazališta Gavela i HNK Zadar, a Gran pri za najbolju mušku ulogu Slavenu Vidak za ulogu u predstavi "To nikada nigdje nije bilo" u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Žiri publike odlučio je i da nagrada za najbolju predstavu u celini ide predstavi "Derviš i smrt" redatelja Dejana Projkovskog u produkciji Narodnog pozorišta RS.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.